Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
100 jaar Hubert Lampo

100 jaar Hubert LampoKunst & Cultuur

Op 1 september 1920 werd de Vlaamse schrijver Hubert Lampo geboren. Hij was één van de auteurs die het magisch-realisme mee op de kaart zette in de Vlaamse literatuur. Zijn bekendste boek is 'De komst van Joachim Stiller', een evergreen op de literatuurlijst van heel wat middelbare scholen. Espresso vroeg zich vanmorgen af of Lampo nu nog kan gelezen worden.
foto van Hubert Lampo

Hubert Lampo was in zijn tijd een echte bestsellerauteur

Lampo debuteerde in 1943 met de novelle Don Juan en de laatste nimf. Samen met Johan Daisne wordt Lampo beschouwd als de grondlegger van het magisch realisme in de Vlaamse literatuur. In zijn romans duiken magische droomelementen op in de alledaagse werkelijkheid. Hierbij putte Lampo uit inzichten uit de dieptepsychologie van o.a Carl Gustav Jung. Zo duikt het archetype van de ‘anima’ (de zielsverwante) als mystieke geliefde steeds op in Lampo’s werk.

Hij schreef een 40-tal romans en daarnaast ook heel wat essays en literaire studies, maar zijn bekendste boek is 'De komst van Joachim Stiller'. Dit boek verscheen voor het eerst in 1960 en werd een cultboek voor generaties middelbare scholieren.

De romans van Lampo werden meermaals verfilmd, vertaald in een tiental talen en bekroond met verschillende prestigieuze literaire prijzen. Zo won hij 1963 de Driejaarlijkse Staatsprijs voor Verhalend Proza voor De Komst van Joachim Stiller, in 1982 was hij zelfs kandidaat voor de Nobelprijs voor Literatuur. Hubert Lampo stierf in 2006.

In Espresso blikte Luc Coorevits, directeur van Behoud de Begeerte, terug op leven en werk van Hubert Lampo.

Luc Coorevits over Hubert Lampo

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.