Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
13-jarige Hanne Dauwe is de winnaar van Speel het hard

13-jarige Hanne Dauwe is de winnaar van Speel het hardKlassieke muziek

Hanne Dauwe speelt op 7 december het voorprogramma van Thomas Vanderveken met Brussels Philharmonic in de Bijloke in Gent

Hanne Dauwe - Speel het hard (c) VRT Joost Joossen

Speel het hard is de muziekwedstrijd voor amateurmuzikanten die Canvas samen met het Deeltijds Kunstonderwijs (DKO) en Klara organiseert in het kielzog van de televisiereeks Thomas speelt het hard. Bijna 300 enthousiaste muzikanten gingen net als Thomas Vanderveken de uitdaging aan om gedurende een jaar een muziekstuk van hun eigen keuze in te studeren. Hun vorderingen konden ze tonen op www.speelhethard.be.

Eind september werden de 10 finalisten bekendgemaakt. Zij mochten vandaag tijdens Iedereen Klassiek hun muziekstuk spelen in Studio 1 van het Concertgebouw, voor een jury met Eliane Rodrigues (pianiste), Sander De Keere (Klara), Gunther Broucke (Brussels Philharmonic), Geert Riem (De Bijloke), Dirk Rombaut (DKO) en Walter Couvreur (Canvas).

Na rijp beraad duidde de jury Hanne Dauwe aan als de winnaar van Speel het hard.

Motivering van de jury:

Hanne is de kandidaat die het meest gegroeid is sinds het begin van de wedstrijd, zowel op muzikaal als technisch vlak. Zij ontplooit zich tijdens het musiceren tot een fascinerende persoonlijkheid. Ze heeft zichzelf uitgedaagd met de keuze van het stuk, een topconcerto. Gezien haar jonge leeftijd, 13 jaar, is er nog heel veel potentieel. De jury is heel benieuwd om haar aan het werk te zien met een orkest.

Hanne Dauwe is 13 jaar en woont in Zottegem. Zij speelt het Vioolconcerto in e klein opus 64 van Felix Mendelssohn.

Hanne mag op donderdag 7 december in de Grote Zaal van De Bijloke het stuk spelen waarmee zij deelnam aan de wedstrijd, als voorprogramma van Thomas Vanderveken en begeleid door Brussels Philharmonic.

Maar ook voor de andere finalisten was er goed nieuws, want ook zij krijgen een plaatsje op de feestelijke concertavond in de Bijloke.

Televisiereeks Thomas speelt het hard: vanaf woensdag 8 november om 21.15 u. op Canvas en vrtnu.be

Concert Thomas speelt het hard: op donderdag 7 december in De Bijloke.

Surf naar klara.be/iedereenklassiek voor alle details

Klik hier om het programmaboekje te downloaden in PDF-formaat

Iedereen Klassiek

Loopt u soms verloren in de wijde wereld van de klassieke muziek of bent u wel geïnteresseerd maar weet u niet waar te beginnen? Of walst u gewoon graag door de kamer op dat ene onovertroffen ballet? Dan is Iedereen Klassiek voor u geknipt. Maar ook wie verbluffende ontdekkingen wil doen in het minder bekende repertoire moet zeker luisteren. Iedereen welkom in Iedereen Klassiek!

Presentatie: Tom Verheyden

Samenstelling: Greet Van 't veld

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via iedereenklassiek@klara.be

Elke zondag, telkens van 14 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien zijn de uitzendingen nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Cara Van der Auwera / Sieglinde Michiel / Clara De Decker / Sander De Keere / Anne-Marie Segers / Vincent Verelst

Samenstelling week: Vincent Goris
Samenstelling weekend: Els Van Hoof 

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.