Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
21/03: Metamorphosen - Antwerp Symphony Orchestra

21/03: Metamorphosen - Antwerp Symphony OrchestraBlijf verwonderd!

Op 17-jarige leeftijd componeerde Richard Strauss de Serenade voor 13 blazers. Toen Hans von Bülow, de pianist-dirigent die de première van Wagners Tristan und Isolde dirigeerde, het werk hoorde, was hij laaiend enthousiast. Hij nam de compositie op in een concertprogramma dat hij in vele Duitse steden dirigeerde en schonk de jonge Richard Strauss zo zijn eerste naamsbekendheid.

Metamorphosen - Antwerp Symphony Orchestra

Bekijk het concert op VRT NU vanaf 22/03 om 20u.

Bijna een halve eeuw later, tijdens de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog, ontstond Richard Strauss’ laatste grote orkestwerk: Metamorphosen. Deze beklijvende, zich alsmaar verder ontwikkelende treurzang is een in memoriam aan de talrijke Duitse cultuurhuizen – plaatsen waar Richard Strauss zijn hele leven in had gewerkt – die aan het einde van de oorlog door bombardementen van de geallieerden van de kaart werden geveegd.

Wagner schreef de Siegfried-Idyll, oorspronkelijk de Tribschener Idyll genoemd, in 1870 als verrassing voor de 33ste verjaardag van zijn vrouw Cosima. Het werk werd voor de eerste keer ’s ochtends vroeg uitgevoerd in de traphal van Wagners landhuis in Tribschen. In haar dagboek noteerde Cosima dat ze zachtjes door de muziek werd gewekt, waarna Wagner binnenkwam en haar de partituur overhandigde. Later verwerkte Wagner deze idyllische muziek in Siegfried, het derde deel van zijn Ring-tetralogie.

Meer info: www.klarafestival.be/concert/metamorphosen

Bekijk het interview van Lut Van der Eycken met de Duitse dirigent Karl-Heinz Steffens:

Klara Live - Klarafestival 2021

Van 13 maart tot en met 22 maart 2021 staat het Klarafestival centraal in Klara Live met een pak topconcerten.

Presentatie: Nicole Van Opstal - Lut Van der Eycken

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klarafestival@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag, telkens vanaf 20 uur op Klara, klara.be en de Klara-app. 

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.