Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
22ste editie van Theater aan Zee - TAZ#2018

22ste editie van Theater aan Zee - TAZ#2018Blijf verwonderd!

Gisteren ging Theater aan zee van start in Oostende. Dat festival is zowat het zomerkamp van de cultuurliefhebbers, maar het is dit jaar wel wat puffen door het warme weer. Onze theaterrecensent Filip Tielens is ter plekke en heeft voor ons enkele geheimtips.
Affiche Theater aan Zee 2018Concept Kaat Flamey/Fotografie Kaat Pype

Affiche Theater aan Zee 2018

Er staan heel wat grote kleppers op Theater aan zee, zoals de premières van 'De Blinden' van LOD en Josse De Pauw, maar ook de Belgische première van 'The Sea Within' van choreografe Lisbeth Gruwez en grootschalige locatievoorstellingen zoals 'Chasse Patate' van Studio Orka en 'Onze Wederzijdse Vriend' van Cie Marius.

Sinds de start, nu meer dan twintig jaar geleden, is er ook een parcours voor Jong Theatertalent. Ieder jaar wordt er weer uitgekeken door de theaterwereld naar de nieuwe lichting talenten die door de programmatoren van Theater aan zee recht van de schoolbanken worden geplukt en hier een week lang volop speelkansen krijgen in Oostende.

Dit jaar zijn er 12 producties geselecteerd in het Jong Theater-luik. De variatie is enorm. Zo is er 'The Greatest Show on Earth', een vier uur durende afstudeervoorstelling van Louis Janssens en Timo Sterckx aan de Gentse theaterschool KASK. 
Een ander fascinerend project is 'Bloos' van Marthe Boneschansker. Zij interviewde vrouwen tussen 10 en 100 over hun omgang met intimiteit en sensualiteit. Het is geen klassieke theatervoorstelling: als toeschouwer ga je op één van de bedden liggen in het decor, krijg je een hoofdtelefoon op en hoor je één van die verhalen. Als je er meerdere wil, moet je nog eens terugkomen.

Voor de kinderen (en iedereen die jong van hart is) zijn er de voorstellingen in het Familiepark. Theater FroeFroe tovert vanaf zaterdag het Leopoldpark opnieuw om tot één grote speelplek voor kinderen tot 12 jaar. Je kan er terecht voor theatervoorstellingen in tentjes, zoals de première van Stella, dat deel uitmaakt van Gone West (het culturele herdenkingsluik van WO I) en waarvoor Gerda Dendooven de tekst schreef. Maar er zijn ook doe-workshops, de Bangelijke sprookjesmolen van FroeFroe… 

Het festival opende met een openluchtconcert van rapper Brihang en Johannes Verschaeve op de vijver van het Leopoldpark, maar er zit nog meer muzikaals in deze editie. een absolute aanrader is 'Permanent Destruction' van Naomi Velissariou. Zij liet zich inspireren door de heftige, radicale en destructieve teksten van de Britse auteur Sarah Kane, die in 1999 op amper 28-jarige leeftijd zelfmoord pleegde. Velissariou verwerkte haar teksten tot pompende elektrosongs die ze in witte catsuit brengt voor staand publiek. Het contrast tussen de depressieve teksten en de opgewekte festivalsfeer werkt wonderwel.

Een andere muziektip: Lester Arias, de enigmatische performer met de looks en de stem van r&b-icoon Drake. Vorig jaar was hij dé revelatie uit het Jong Werk van TAZ. Hij raakte zo verliefd op Oostende dat hij een catchy zomerhit maakte over de Koningin der Badsteden. Over het hele ontstaansproces van die zomerhit maakte Lester een documentaire: die stelt hij hier dit weekend voor, waarna hij zijn zomerhit ook live brengt.

Dit is de videoclip van Lester Arias' zomerhit over Oostende:

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.