Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
25 jaar Laus Polyphoniae

25 jaar Laus PolyphoniaeKlassieke muziek

In 2018 viert AMUZ twee mijlpalen: de 25ste editie van Laus Polyphoniae én de 400ste verjaardag van de opening van de voormalige Sint-Augustinuskerk. En Klara Live bracht rechtstreeks verslag uit op donderdag 16 augustus en uiteraard kan u dat nog herbeluisteren. Op het programma staat La Pellegrina, zes muzikale tussenspelen gecomponeerd voor de bruiloft van Ferdinando de Medici en Christine de Lorraine.
© Noah Shaye

Scherzi Musicali

Herbeluister

U kan de speciale 'Klara Live - Laus Polyphoniae'-uitzending nog opnieuw beluisteren tot en met zondag 16 september 2018. Dat kan uiteraard via de Klara-app of via deze link

1618 | Before & Beyond

2018 wordt dus een bijzonder jaar voor AMUZ. Eerst blaast Laus Polyphoniae, het festival gewijd aan de muziek van de middeleeuwen en de renaissance, 25 kaarsjes uit. In het najaar van 2018 richt AMUZ zijn pijlen op de barokmuziek in het kader van Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert. De spil voor de muzikale activiteiten is 1618, het jaar waarin de Sint Augustinuskerk in de Kammenstraat werd geopend. In de muziek van die tijd bestonden diverse stijlen naast elkaar: de oude polyfonie en de nieuwe barokke monodie.

Laus Polyphoniae presenteert van 16 tot en met 26 augustus 2018 de muziek van vóór 1618: van bovenaardse gregoriaanse gezangen tot somptueuze meerstemmigheid. De nieuwe muziekstijlen en -genres van de barok komen dan weer rijkelijk aan bod in het najaar: wereldlijke opera, religieuze cantaten, instrumentale muziek ... Liefhebbers van deze periode worden op hun wenken bediend.

AMUZ krijgt bovendien een nieuw kleedje. Vierhonderd jaar na de inhuldiging van de Sint-Augustinuskerk maakt Jan Fabre een kunstinstallatie die een verrassend accent toevoegt aan het historische patrimonium.

16 augustus - 16 december 2018

1618 | BEFORE biedt u deze zomer de meest sublieme muziek uit de middeleeuwen en de renaissance, met Belgische en buitenlandse ensembles. De uitgepuurde eenvoud van het middeleeuwse eenstemmige gregoriaans wordt voorgesteld door Psallentes, het Vlaamse ensemble legt zich toe op bronnen vanaf 800. Het Tsjechische Tiburtina Ensemble verklankt de etherische hoogten van de gezangen van Hildegard von Bingen. De vroegste middeleeuwse meerstemmigheid ontdekt u dankzij de ensembles Dialogos en Trio Mediaeval, die snuisterden in Engelse bronnen uit respectievelijk Winchester en Worcester. VivaBiancaLuna Biffi, Pierre Hamon & Marc Mauillon vertolken de nobele balladen en chansons van Guillaume de Machaut, terwijl Pedro Memelsdorff en Mala Punica de verfijnde muziek van de ars subtilior voor hun rekening nemen.

Uiteraard komen ook hoogtepunten van renaissancepolyfonie aan bod. De melancholische wereld van Pierre de la Rue komt dankzij Tasto Solo tot leven, Cappella Pratensis laat het rijke contrapunt van Jacob Obrecht weerklinken, Stile Antico verkent speciaal voor Laus Polyphoniae de polyfonie van Peter Philips, Richard Dering en Jan Pieterszoon Sweelinck, en ook Officium Ensemble zingt bekende en onbekende parels van de polyfonie. Daarnaast ontbreekt de instrumentale muziek niet. Marc Lewon & Paul Kieffer tokkelen zich door het luitrepertoire uit de 15de eeuw heen, Paul O’Dette verleidt ons met de muziek van Kapsberger en Andrew Lawrence-King gidst ons door het repertoire voor de harp. Skip Sempé leidt zijn ensemble Capriccio Stravagante in een programma gewijd aan de consortmuziek voor virginalen en gamba’s van William Byrd.

Bijzonder fascinerend worden de concerten die de brug vormen tussen de zwanezang van de renaissance en de ontluikende barok. 1618 | BEFORE opent op grootse wijze met La Pellegrina – een intermedium waarvoor Nicolas Achten en Scherzi Musicali alle registers opentrekken. Het zomerfestival eindigt met L’Orfeo van Claudio Monteverdi, de eerste grote opera van de westerse muziekgeschiedenis, semiscenisch vertolkt door I Fagiolini en geregisseerd door de gevierde Britse regisseur Thomas Guthrie.

Noteer daarnaast ook enkele bijzonderheden. Er wordt een volledige dag gewijd aan het recentelijk ontdekte Leuven Chansonnier, Paul Van Nevel zal zijn persoonlijke visie op de polyfonie toelichten, er zijn educatieve activiteiten voor amateurs en gevorderde muzikanten, en uiteraard de alomgeliefde IYAP-wandelingen.

25 jaar Laus Polyphoniae

Laus Polyphoniae is het zomerluik van het Festival van Vlaanderen-Antwerpen. Sinds 1994 vindt hét festival rond oude muziek en polyfonie jaarlijks plaats in Antwerpen tijdens de laatste weken van augustus.

Klara Live - Laus Polyphoniae

Voorbeschouwing en openingsconcert

Let op: op donderdag 16 augustus begint Klara Live al om 18.00 uur. Nicole Van Opstal brengt een uitgebreide voorbeschouwing. U krijgt al een voorsmaakje met Lieselot De Wilde, sopraan, Dimos De Beun, blokfluit en Jurgen De bruyn, theorbe. Komen verder aan het woord: Ben van Beneden, Bart Demuyt, Manfred Sellink, David Burn, Nicolas Achten, Elise Simoens, Peter Van Heyghen, Mark Janssens en Paul van Nevel.

En vanaf 20.00 uur schakelen we over naar Lut Van der Eycken, die de uitzending van het feestelijke openingsconcert zal begeleiden. Scherzi Musicali brengt 'La Pellegrina', zes muzikale tussenspelen gecomponeerd voor de bruiloft van Ferdinando de Medici en Christine de Lorraine. Want voor het huwelijk van Ferdinando I de’ Medici en Christine de Lorraine in 1589 werden kosten noch moeite gespaard. Het hoogtepunt van de festiviteiten in Firenze was de opvoering van het toneelstuk La Pellegrina van Girolamo Bargagli. Het zijn echter de muzikale tussenspelen, de intermedii, waarin de link wordt gelegd tussen de Griekse mythologie en het jonge koppel, die geschiedenis zouden maken. De zes intermedii bevinden zich op het snijpunt van diverse muzikale stijlen – de zwanezang van de renaissance weerklinkt er met de opkomende stijl van de barok. Polyfone koorstukken en virtuoze aria’s, gecomponeerd door de jongste generatie componisten als de Cavalieri, Caccini en Peri, vormen een bijzonder coherente partituur. Nicolas Achten, zanger en luitist, leidt de bijna vijftig zangers en muzikanten van Scherzi Musicali in een muzikaal verhaal dat de luisteraar van de ene droom in de andere brengt.

Duarte Lobo’s requiem uit de Portugese gouden eeuw

Ook op vrijdag 24 augustus wordt er live uitgezonden. Dan kan u in Klara Live rechtstreeks het optreden van het Officium Ensemble beluisteren.

De muziek van de 17de-eeuwse Duarte Lobo ademt nog de sfeer van Giovanni Pierluigi da Palestrina. De renaissance viel in Portugal later dan in de andere Europese landen: Italië was op dat moment al helemaal in de ban van de barok. Het was dankzij de gerenommeerde Antwerpse uitgeverij Plantijn dat Lobo’s werk verspreid raakte in heel Europa. Hij maakte furore in Lissabon waar hij bijna vijftig jaar lang kapelmeester was van de kathedraal, in die tijd een van de belangrijkste muzikale centra van het land. De muziek van Lobo blinkt uit in een meesterlijke beheersing van het traditionele contrapunt en een verfijnde tekstexpressie. Zijn achtstemmige en deels dubbelkorige requiemmis Missa Pro defunctis is een van de kroonjuwelen uit de Portugese muziekgeschiedenis.

© amuz.be
Officium Ensemble

Klara Live @ Laus Polyphoniae

Al 27 jaar vindt hét festival van Oude Muziek en polyfonie plaats in Antwerpen. In 2020 gaat het Festival volledig Covid-19-proof door onder de algemene titel "polyphony connects". Laus ontvangt géén publiek, maar stuurt de concerten de ether in, zodat jij ze van thuis uit, toch live kan meemaken. Klara koos voor Collegium Vocale, de Capella Pratensis en voor Sollazzo.

Presentatie: Nicole Van Opstal

Samenstelling: Liesbet Vereertbrugghen - Renate Weytjens

Op vrijdag 21 augustus 2020 van 18u tot 22u op Klara, klara.be, de Klara-app én als podcast.

Nadien is de uitzending te herbeluisteren via klara.be en de Klara-app.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.