Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
30 jaar zonder Lenny

30 jaar zonder LennyKlassieke muziek

Op 14 oktober 1990 overleed Leonard Bernstein. Op woensdag 14 oktober 2020, 30 jaar later, eert Maestro deze visionaire artiest. De flamboyante dirigent, de componist van o.a. West Side Story, de talentvolle pianist, de tv-ster en nog zoveel meer maakte al op jonge leeftijd kennis met muziek. Sander De Keere, radiopresentator bij Klara, vertelt zijn verhaal vanaf het prille begin.

Leonard Bernstein

Bernstein zag het levenslicht op 25 augustus 1918 als Louis Bernstein. Al snel noemt iedereen hem Leonard, Len of Lenny. Dat kleine Lenny een muziekliefhebber was, werd al snel duidelijk. De Keere: ‘Hij moest vaak wenen en dan wisten zijn ouders wat ze moesten doen. Ze moesten muziek opleggen.’

Op een gegeven moment komt er door de scheiding van muzikale tante Clara een piano in hun huis terecht. Meteen was er een grote aantrekkingskracht tussen de piano en Leonard. De Keere: Bernstein was er niet van weg te slaan. Hij probeerde alle melodieën na te spelen die op de radio te horen waren.’

De liefde was voor de muziek was groot en dus startte Leonard met pianolessen. Via die weg maakte hij kennis met Bach, Chopin en Schubert. Als dertienjarige woont hij zijn allereerste concert bij in Boston waar hij Rachmaninov aan het werk ziet. De Keere: ‘Dat moet zo'n indruk gemaakt hebben op de jonge Bernstein die zo graag piano speelde. Dat heeft ongetwijfeld een soort van trigger gegeven om muziek te gaan studeren.’ 
Op zijn zeventiende trekt hij naar Harvard University om daar muziek te studeren. De Keere: ‘Daar heeft hij zich ondergedompeld in de moderne muziek. In die tijd was dat Stravinsky, Prokofiev en Copland.’ Daarnaast start hij ook met componeren en speelt hij improvisaties bij stille films. 

Op zijn negentiende is er een groot scharnierpunt. Hij is leider van een muziekkamp waar hij de Griekse dirigent Dmitri Mitropoulos ontmoet. Hij is de charismatische dirigent van Boston Symphony Orchestra. Tegelijk loopt Bernstein per toeval de grootste Amerikaanse componist uit die tijd, Aaron Copland, tegen het lijf. Het is de start van een mooie vriendschap tussen de twee die ook een grote bron van inspiratie vormde. 

Hij gaat na zijn studies aan Harvard University studeren aan het Curtis Institute of Music in Philadelphia waar hij leert orkestreren en dirigeren. De Keere: ‘Daar wordt hij meteen opgepikt in zijn tweede jaar door onder andere Serge Koussveitzky. Hij krijgt meteen de kans om assistent-dirigent te worden. En hij krijgt de kans om een zomerkamp bij te wonen waar hij lessen kan volgen bij de grootste dirigenten. Bernstein ontwikkelt zich met rasse schreden als dirigent en wordt aangemoedigd om mee te doen met grote nationale wedstrijden. 

De grote doorbraak van zijn carrière komt er wanneer hij vijfentwintig is door een toevallige samenloop van omstandigheden. Op zondagochtend 14 november 1943 krijgt hij een telefoontje om 9 uur ’s ochtends met de boodschap dat hij de New York Philharmonic moet dirigeren in de middag. De dirigent was ziek en er was niemand anders beschikbaar. Er was geen repetitietijd meer en de avond ervoor was hij stevig gaan feesten. Bovendien werd het concert live op de radio uitgezonden, wat de druk op de jonge Lenny alleen maar deed toenemen. Maar Bernstein stemde toe. Met twee pillen tegen de zenuwen in de maag, dirigeerde hij op voortreffelijke wijze. Heel Amerika had met hem kennis kunnen maken.

Bernstein werd het boegbeeld van de Amerikaanse muziek. De Keere: ‘Bernstein toonde aan dat moderne hedendaagse klassieke muziek niet per se abstract hoeft te zijn. De muziek van Bernstein is niet altijd even eenvoudig, maar hij heeft een heel mooie weg geëffend voor de Amerikaanse muziek.’

Beluister hieronder het gesprek met Sander De Keere over Leonard Bernstein.

Sander De Keere over Leonard Bernstein

Bekijk hieronder een aflevering van American Masters over Leonard Bernstein.

Maestro

In Maestro klinken de grote klassiekers in uitvoeringen van vandaag en gisteren. Met elke week een internationale artiest in de kijker, een blik op de belangrijkste concerten in ons land, de nieuwste cd’s, en retro-momenten met artiesten die de klassieke muziek kleur en uitstraling gaven. Elke dag gaan we ook naar belangrijke concertzalen over de hele wereld waar de artiesten van vandaag het beste van zichzelf geven. En er zijn ook specials rond jarige componisten en uitvoerders, en exclusieve interviews.

Presentatie: Mark Janssens

Samenstelling: Bart Tijskens

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via maestro@klara.be

Elke weekdag, telkens van 14 tot 17 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 5 dagen lang te herbeluisteren via de site en de app.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.