Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
40 jaar op avontuur met Indiana Jones

40 jaar op avontuur met Indiana JonesBlijf verwonderd!

De productie van de nieuwe Indiana Jones-film is momenteel in volle gang. Harrison Ford kruipt nog een vijfde en laatste keer in de huid van de legendarische avonturier. En dat exact 40 jaar na het verschijnen van de eerste film 'Raiders of the Lost Ark’. Onvergetelijk! En ook filmjournalist Robin Broos is fan van Indiana - “Snakes. Why did it have to be snakes?” - Jones!

"Hoe goed is het dat Indiana Jones schrik heeft van slangen. Geweldig!"

Robin Broos: “Eigenlijk is Indiana Jones het liefdeskind van twee vrienden: George Lukas en Steven Spielberg.” In de jaren 1970 veranderen die twee de Hollywoodiaanse cinema voor goed, critici beweren wel eens dat zij verantwoordelijk zijn voor de verloedering van cinema. Feit is: zij hebben de blockbustercinema groot gemaakt. Spielberg met zijn Jaws in 1975, de eerste zomer kaskraker. En Lukas vanaf 1977 met zijn Star Wars universum.

“Maar Spielberg is gevoelig aan kritiek en besluit na zijn film Close Encounters of the Third Kind een totaal andere film te maken om de criticasters de mond te snoeren. Hij maakt de satirische oorlogsfilm 1941 maar die flopt volledig en Spielberg raakt in een depressie.

Het is zijn vriend George Lukas die hem er weer bovenop helpt. Die had een verhaal geschreven over een avontuurlijke professor archeologie, Indiana Smith, maar had door het succes van Star Wars geen tijd om de film zelf te maken. "Dus ging Lukas naar zijn vriend Spielberg en zei: ik heb hier nog wel iets liggen." Spielberg is verkocht, verandert de naam in Indiana Jones, en dat mondt uit in de eerste film, Raiders of the Lost Ark, in 1981.

“Indiana Jones is de perfecte antiheld.”
Robin Broos

Indiana Jones is gebaseerd op de typische avonturenfilms uit de jaren dertig, waarin een held het opneemt tegen schurken en piraten. “Maar het echte eureka-moment kwam toen Lukas wat artikels had gelezen over het Ahnenerbe, dat was archeologie bedreven door de nazi's in opdracht van Heinrich Himmler, met als doel de Germaanse sporen buiten Duitsland te onderzoeken. Want, zo wilden ze met archeologische argumenten territoria claimen voor Duitsland. Alleen, Hitler was niet zo heel erg geïnteresseerd. Wat hem wél interesseerde waren de occulte voorwerpen die bepaalde krachten zouden hebben zoals de Ark van het Verbond of de Heilige Graal. Het zijn die zoektochten die als basis hebben gediend voor het verhaal van Indiana Jones.”

En zo geschiedde, ondertussen zijn ze de vijfde film aan het draaien. Robin Broos: “Vier decenia later spreken we nog steeds van Indiana Jones. Het is het prototype van een franchise, een reeks verhalen binnen een bepaald universum die ook 40 jaar na datum geweldig veel geld blijven opbrengen.” En ook de archeologen kregen dankzij Indiana Jones een upgrade. “Het beeld dat we hebben van archeologen voorgoed veranderd van saai tot avontuurlijk en zelfs sexy.” Leve het Indiana Jones Effect!

Beluister hier het gesprek met Robin Broos over 40 jaar Indiana Jones:

Robin Broos over Indiana Jones
Spielberg
➡ Ontdek nu op VRT NU de exclusieve documentaire over Steven Spielberg. Daarin vertelt hij over zijn inspiratiebronnen en deelt hij enkele anekdotes uit enkele van zijn bekendste films.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.