Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
50 jaar na Stijn Streuvels: "nog steeds zo schoon".

50 jaar na Stijn Streuvels: "nog steeds zo schoon".Kunst & Cultuur

Het is vandaag precies 50 jaar geleden dat Stijn Streuvels overleed. De schrijver schreef in kleurrijke taal over de kleine man die vecht met het noodlot: een universeel thema, geworteld in de West-Vlaamse klei. 'Het leven en de dood in den ast' is één van zijn bekendste werken. Schrijver Erik Vlaminck vertelt in Espresso waarom we hem moeten lezen en herlezen.
© Maxime Petit

Stijn Streuvels

Stijn Streuvels wordt vandaag herdacht in zijn schrijverswoning het "Lijsternest" in het West-Vlaamse Ingooigem. Met verhalenvertellers, een rondleiding in een ast, een kunstinstallatie, een dansvoorstelling en een officiële herdenking aan zijn graf. Het programma van 15 augustus vindt u hier.

Het Letterenhuis in Antwerpen bewaart het archief van Stijn Streuvels en ook zij vieren de schrijver. Dat doen ze met een speciaal themanummer van hun tijdschrijft Zuurvrij.

Erik Vlaminck over Stijn Streuvels

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.