Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
50 jaar Suzuki methode in België

50 jaar Suzuki methode in BelgiëBlijf verwonderd!

De Suzuki methode of moedertaalmethode werd ontwikkeld door de Japanse violist en pedagoog dr. Shinichi Suzuki. Muziek leren spelen zoals je je moedertaal leert; door te luisteren, klanken na te bootsen, veel te herhalen en op een spelende, stimulerende manier te leren. Het is dit jaar 50 jaar geleden dat de Suzuki methode zijn intrede deed in België, dankzij vioolleerkracht Jeanne Janssens in de muziekacademie van Turnhout.
© Suzuki Association of the Americas

Dr. Shinichi Suzuki, Japanse violist en pedagoog

Ieder kind kan viool - of muziek - leren. Dat zegt dr. Shinichi Suzuki, oprichter van de Suzuki methode. Ieder kind is bekwaam om op zeer jonge leeftijd de moedertaal te spreken, door naar de ouders te luisteren en hen te imiteren. Ouders moedigen op hun beurt de kinderen aan bij elke kleine vordering.

Door op een identieke manier een muzikale omgeving te creëren, ontwikkelt het kind zijn muzikaal talent. Zo kan ieder kind op zeer jonge leeftijd een instrument bespelen. Elk kind leert on zijn tempo, spelenderwijs in een stimulerende omgeving de universele muziektaal

50 jaar geleden bracht vioolleerkracht Jeanne Janssens de Suzuki methode naar de muziekacademie van Turnhout, als eerste van België en zelfs Europa. Een van de eerste Suzuki leerlingen was Wilfried Van Gorp, nu zelf violist én Suzuki leraar. Redacteur Charlotte Verdoodt luisterde naar het concert van de leerlingen van Wilfried Van Gorp en sprak met hem over de Suzuki methode.

Meer info over de Suzuki methode in België vind je op de website van Talent Education Suzuki Institute Belgium.

Herbeluister de reportage uit Music Matters hier.

50 jaar Suzuki methode in België
Redacteur Charlotte Verdoodt over de Suzuki methode

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.