Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
500 jaar Christoffel Plantijn

500 jaar Christoffel PlantijnKunst & Cultuur

Gelukkige verjaardag, Christoffel Plantijn! 500 jaar geleden werd één van de belangrijkste boekdrukkers van Europa geboren. In Antwerpen opende hij een drukkerij met meer dan 80 werknemers en 22 drukpersen. Zijn belangrijkste werk was ongetwijfeld de Koningsbijbel die hij maakte met de steun van koning Filips II van Spanje. Clara belde vanochtend met Iris Kockelbergh, directrice van het Museum Plantin-Moretus.
Afbeelding van Christoffel Plantijn© Museum Plantin-Moretus

In 2020 vieren we de 500ste verjaardag van Christoffel Plantijn

De Franse boekdrukker Christoffel Plantijn verhuist rond 1550 naar Antwerpen. Daar start hij de Officina Plantiniana, de Plantijnse uitgeverij. Dat is het begin van een familie- en bedrijfsgeschiedenis die drie eeuwen zal duren. Ondanks de woelige tijden waarin Plantijn leefde, met godsdienstperikelen en oorlogen, slaagde hij erin om de grootste uitgeverij ter wereld uit te bouwen.

“Plantijn was een workaholic”, zegt Kockelbergh. “Hij heeft op korte tijd een multinational avant la lettre opgericht met verkooppunten in Parijs en Frankfurt.”

Het is helemaal niet zeker dat Plantijn 500 jaar geleden is geboren. Maar in 1920 hebben ze zijn 400ste verjaardag gevierd dus we wilden die traditie graag verderzetten.
Iris Kockelbergh

Hardwerkende dochters

Naast een harde werker was Plantijn ook een familieman. Hij had 5 dochters. Zij werkten al op hun vijf à zes jaar in zijn bedrijf. Plantijn heeft ze heel vroeg leren lezen en schrijven zodat ze konden helpen met het nalezen van drukproeven. “Hij was een strenge, veeleisende vader en hij zag zijn dochters dus als zijn kapitaal om het bedrijf te laten functioneren”, licht Kockelbergh toe.

Verjaardagsfeest

Het Museum Plantin-Moretus had vorige week een groot feest gepland de 500ste verjaardag van Plantijn. Door de corona-maatregelen hebben ze de feestelijkheden helaas moeten annuleren. “De taart hebben we wel naar de rusthuizen in Antwerpen gebracht. Daarmee hebben we toch nog iets nuttigs kunnen doen”, lacht Kockelbergh.

Gelukkig kan je wel al de enorme collectie houtsnedes van het Plantin-Moretus museum online ontdekken. Het zijn stempels in hout waarmee Plantijn en zijn opvolgers eeuwenlang hun boeken illustreerden: van planten en dieren, tot de prachtigste letters en sierlijsten.

En die kan je nu allemaal online bekijken. En gebruiken, want alle illustraties zijn ook te downloaden en gebruiken voor kaartjes, totebags en andere creatieve ideeën. Check de website van het Museum Plantin-Moretus en verdwaal in hun collectie van meer dan 14.000 houtsnedes.

Later dit jaar kan u ook enkele expo’s over Plantijn bezoeken. Meer info op museumplantinmoretus.be

Iris Kockelbergh over 500 jaar Christoffel Plantijn

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.