Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
500 jaar muziekgeschiedenis in Klara Live

500 jaar muziekgeschiedenis in Klara Live Klassieke muziek

In de week van 3 september 2018 krijgt u Klara Live met 500 jaar muziekgeschiedenis: van Jakob Obrecht tot Bernd Alois Zimmermann. Ondertussen zijn we van start gegaan met de najaarsprogrammatie. Dat betekent dat u Klara Live kan beluisteren van maandag tot en met vrijdag, telkens van 20 tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app. En nieuw dit seizoen: als we een mooie voorstelling op zaterdag rechtstreeks mogen uitzenden, zullen we ook op zaterdagavond een Klara Live uitzenden.
© VRT rr

Jacob Obrecht

Maandag 3 september

De in Gent geboren zanger en componist Jacob Obrecht (1457/58-1505) verbleef een aantal jaren in Brugge, waar hij mogelijk in 1486 de Missa de Sancto Martino schreef. Als ruggengraat van deze mis gebruikte Obrecht niet minder dan negen verschillende gregoriaanse onderdelen van het officie voor de heilige Martinus van Tours: een invitatorium en acht antifonen. Die gregoriaanse melodieën verschijnen ofwel als cantus firmus ofwel als parafrase. Het levert een sterk samenhangend en bijwijlen virtuoos geheel op, getuigend van Obrechts uitzonderlijk creatief talent. Het Ensemble Psallentes onder leiding van Hendrik Vanden Abeele gaf dit concert in de OLV-kerk van Brugge, op 11 mei dit jaar, samen met organist Bart Jacobs, titularis van de Sint-Goedelekathedraal van Brussel.

Dinsdag 4 september

Festivalsfeer in Klara Live met een concert opgenomen in de Royal Albert Hall tijdens de Proms van 24 juli. De BBC Philharmonic bracht die avond een verrassend programma: twee symfonieën in één beweging, en orkestraties van werk van Franz Schubert. Zulke orkestraties van intimistische genres als het lied of muziek voor pianosolo mogen dan vandaag verwondering opwekken, in de 19de eeuw waren ze zeer populair. Franz Liszt maakte er heel wat, ook de bewerkingen die vanavond op het programma staan. Verder in dit concert dus twee symfonieën in één deel: de 7de symfonie van Jean Sibelius, en de Symfonie in één beweging van Bernd Alois Zimmermann. Zimmermann is een belangrijke figuur uit de 20ste eeuwse muziek, van wie we dit jaar de honderdste verjaardag vieren.

Woensdag 5 september

Recent ontdekte documenten brengen aan het licht dat Jan Dismas Zelenka in zijn tijd niet minder gewaardeerd werd dan zijn tijdgenoten Johann Sebastian Bach of Georg Friedrich Händel. Het uitstekende koor Ensemble Inégal en de Prague Baroque Soloists openden het Stockholm Early Music Festival met een concert volledig gewijd aan deze Boheemse componist. Het virtuoos en briljant Nisi Dominus, een groots Magnificat maar evengoed het donker kleurend De Profundis zijn echte ontdekkingen en tonen Zelenka’s veelzijdigheid en originaliteit.

Donderdag 6 september

De naam van het Trio Wanderer mag dan wel naar Schubert verwijzen, het ensemble voelt zich thuis in een heel breed repertoire. Dit Franse pianotrio heeft bovendien ook de gewoonte minder gespeeld werk op het programma te zetten. Op 16 juli waren zij te gast op het Festival van Radio France in Montpellier. Ze brachten er het Pianotrio in G, een werk dat Claude Debussy schreef op zijn 18de, werk van de Franse componiste Lili Boulanger en het minder bekende pianotrio van Leonard Bernstein. Ook dat is een jeugdwerk: Bernstein voltooide het in 1937, hij was toen 19. Een leuk extraatje in dit Bernsteinjaar!

Vrijdag 7september

Een BBC Promsconcert met klarinettiste Annelien Van Wauwe. Voor de tweede maal speelt de Belgische klarinettiste Annelien Van Wauwe op de BBC Proms. Dit jaar deed ze dat als soliste in Mozarts klarinetconcerto met het BBC Scottisch Orchestra. Ook Mahlers vijfde symfonie stond op het concertprogramma. Annelien Van Wauwe werd al in 2014 door Klara opgemerkt als ‘Jonge belofte’. Een jaar later werd ze door BBC verkozen tot New Generation Artist. Ze speelt op de belangrijke Europese concertpodia muziek van Mozart tot vandaag, op zowel historische als moderne klarinet. Het programma, met twee topwerken bekend om hun prachtige langzame deel, is een reconstructie van een Promsconcert dat Bernstein dirigeerde in 1978.
Klik hier en beluister een interview met Annelien en bekijk een kort fragment van het optreden.

Klara Live, van maandag 03 tot vrijdag 07 september 2018, telkens van 20 tot 20 uur op Klara, klara.be en de Klara-app

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Geertje De Ceuleneer / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.