Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
60 jaar Congo: onafhankelijkheid & rumba

60 jaar Congo: onafhankelijkheid & rumbaBlijf verwonderd!

30 juni - Indépendance cha cha tozui e. 'Congo' blikt terug op de onafhankelijkheid van Congo en de nasleep ervan, de verbondenheid met ons land, de rol van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, de discussie over dekolonisatie, met veel aandacht ook voor de muziek die de soundtrack was van die woelige periode 60 jaar gelden, de Congolese rumba.

60 jaar Congo: onafhankelijkheid & rumba

Bart Cattaert, die op zijn label Planet Ilunga onuitgegeven Congolese opnamen van de jaren vijftig heruitbrengt, werkt aan een reconstructie van de tijdlijn van die dagen, in combinatie met musicoloog Manda Tchebwa (die een biografie van 'Le grand Kallé' voorbereidt) en documentairemaker Alan Brain ('The rumba kings').

VRT
Congo 30 juni vlnr Phillip Van den Bossche, Ronny Mosuse, Marie Daulne, Bambi Ceuppens, Bart Cattaert, Yodi Omankoy

Congo

Bij de herdenking van de onafhankelijkheid van Congo komt ook de muziek van toen in de schijnwerper. In die tijd is de Congolese versie van de rumba geboren en ontzettend populair geworden. Ronny Mosuse spreekt in ‘Congo' met Bambi Ceuppens (antropologe KMMA), Yodi Omankoy (muzikant en gids KMMA), Marie Daulne (Zap Mama), Phillip Van den Bossche (curator en rumba-liefhebber) en Bart Cattaert (Planète Ilunga). 

Presentatie: Ronny Mosuse

Contact: via de reageerknop in de Klara-app.

Dinsdag 30 juni van 17 tot 20 uur. Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.