Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
75 jaar Blake en Mortimer

75 jaar Blake en MortimerKunst & Cultuur

De avonturen van Blake en Mortimer verschenen voor de eerste keer in 1946 in Tintin, het meest toonaangevende striptijdschrift van België. De stripreeks werd bedacht door Edgar P. Jacobs en volgt de avonturen van professor Philip Mortimer en zijn vriend kapitein Francis Blake, een spion bij de Britse inlichtingendienst. Om hun verjaardag te vieren, werd deze week in Brussel een stripmuur onthuld van de twee.
© Uitgeverij Blake en Mortimer

Het iconisch duo, Blake en Mortimer

75 jaar geleden verscheen in het weekblad Kuifje voor het eerst de stripreeks Blake & Mortimer met het verhaal van de zwaardvis. Stripjournalist Geert De Weyer: Mortimer is een Britse wetenschapper, Blake kapitein bij MI5, de Britse spionagedienst." Zij nemen het op tegen hun eeuwige vijand Olrik. Dat verklaart meteen waarom de zwaardvis geen zeedier is maar een zeer ingenieus vliegend amfibievoertuig. "Het was ongelofelijk goed gemaakte sciencefiction en dat was volledig nieuw. De auteur Edgar P. Jacobs werden visionaire kwaliteiten toegeschreven omdat hij zo vooruit op zijn tijd was." 

Edgar P. Jacobs was eigenlijk baritonzanger bij de opera in Rijsel. Toen WO II uitbrak kon hij niet meer naar Frankrijk en stortte hij zich op zijn tweede liefde: tekenen. Geert De Weyer: "Hij is toen opgepikt door het stripblad Bravo en mocht de bekende Amerikaanse stripreeks Flash Gordon afwerken." Daar leerde hij Hergé kennen en die heeft Jacobs aangespoord een eigen reeks te beginnen.

Edgar P. Jacobs was een pietje-precies. Alles lijkt echt te werken en te kloppen in zijn sciencefiction-tekeningen. Hij deed daarvoor ongelofelijk veel research - hij gedroeg zich bijna als een wetenschapper - en verwerkte dat in de reeks.
Geert De Weyer
© Uitgeverij Blake en Mortimer / Studio Jacobs. Collectie Stichting E. Jacobs
Het Geheim van de Zwaardvis: van schets over blauwdruk tot originele plaat

Edgar P. Jacobs stierf in 1987, maar ook na zijn dood bleven Blake en Mortimer leven. "Men zag dat bepaalde verhalen uit de reeks klassiekers waren geworden en dus zijn ze toen een nieuwe reeks gestart. Elk album duurt tot 3 jaar om te tekenen omdat het zo gedetailleerd is, dus hebben ze meteen verschillende striptekenaars gevraagd om aan een album te beginnen zodat er een constante circulatie van nieuwe albums is."

De albums van Blake & Mortimer staan nog steeds in de Franse bestsellerslijstjes.
Geert De Weyer

Beluister hier het gesprek met Geert De Weyer:

Geert De Weyer over Blake en Mortimer

In het stripmuseum loopt nog tot 16 april 2022 de expo ‘Het geheim van de zwaardvissen’. Alle info op stripmuseum.be. In De Marollen in Brussel kan je de nieuwe stripmuur met de cover van ‘Het gele teken’ gaan ontdekken.

© Uitgeverij Blake en Mortimer
De nieuwe stripmuur met de cover van 'Het gele teken'.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.