Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Aandacht voor de nationale feestdag - editie 2017 - in Klara Live

Aandacht voor de nationale feestdag - editie 2017 - in Klara LiveKlassieke muziek

Wat hoort u in de week van 17 juli 2017 in Klara Live? We zetten het hier op een rij! En ook deze week willen we het nog even herhalen: Klara Live is er tijdens de zomer elke weekdag (dus ook op vrijdag) van 20 tot 23 uur.
Foto van Ji Young Lim

Ji Young Lim. Foto (c) rr

Maandag 17 juli

Claudio Monteverdi was lichtjaren voor op zijn tijdgenoten, die zijn muziek niet begrepen en hem er vaak voor verketterden. Nu beseffen we het enorme genie van de Italiaanse componist. Eigenhandig creëerde hij een volledig nieuwe stijl, die de basis vormde voor de barok. Monteverdi is vooral bekend als schepper van de opera. De creatie van dit genre werd echter maar mogelijk dankzij de evolutie van het madrigaal. Het onnavolgbare Ricercar Consort bracht dit madrigaal tot leven in het concert van woensdag 19 april. Musique 3 capteerde het toen, Klara zendt het vandaag uit.

Dinsdag 18 juli

Chopin aanbad Mozart. Niet alleen zijn klaviermuziek, maar ook zijn opera's. Mozart en Chopin staan centraal in deze Klara Live. Beginnen doen we met het openingsconcert van het Mozartfest in het Duitse Würzburg, door het Freiburger Barockorchester en festivalster sopraan Christiane Karg. Daarna hoort u een concert van de Koreaanse pianist Seong-Jin Cho, winnaar van de Chopinwestrijd 2015. Hij maakte op 1 juli zijn debuut in Brussel en speelde er de Vier Ballades van Frédéric Chopin, één van de topwerken uit de pianoliteratuur en een uitdaging voor de grootste pianisten.

Woensdag 19 juli

De vier musici van het Quatuor Ebène vonden elkaar tijdens hun studententijd. Sinds hun eerste prijs op het prestigiueze ARD-concours in 2004 verzamelden ze een hoop prijzen en bekroningen en behoren ze tot de absolute top van de strijkkwartetten. Op hun concert tijdens de Schwetzinger Festspiele kozen ze voor de grote mijlpalen: Mozart, Beethobven en Debussy. Het Quatuor Ebène is samengesteld uit violisten Pierre Colombet en Gabriel Le Magadure, altviolist Mathieu Herzog en Raphaël Merlin, cello. Een EBU-opname van 14 mei jl.

Donderdag 20 juli

In de aanloop naar de Nationale Feestdag geeft het Nationaal Orkest van België in aanwezigheid van de Koning en de Koningin een concert in de Bozar. Zoals elk jaar speelt ook tijdens dit preludiumconcert een laureaat van één van de voorbije edities van de Koningin Elisabethwedstrijd. Dit jaar is het de beurt van de Koreaanse Ji Young Lim, 1ste laureaat van de viooleditie van 2015. Zij brengt het zonnige vioolconcerto van Felix Mendelssohn. Ook Lut Van Der Eycken is op post; zij volgt het concert samen met u vanuit de Klaraloge.

Vrijdag 21 juli

Op deze Nationale Feestdag kan u in Klara Live luisteren naar een heruitzending van een concert dat de getalenteerde Belgische musici Julien Libeer, piano en Lorenzo Gatto, viool, in 2016 gaven in Flagey. In april van dat jaar brachten zij er de integrale vioolsonates van Ludwig Van Beethoven. Daaruit sonate 2, 5 en 9.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.