Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Aantekeningen van een Chinese arbeider in WO I

Aantekeningen van een Chinese arbeider in WO IKunst & Cultuur

Bij Hannibal verscheen het boek 'Vive Labeur - Wedervaren van een Chinese arbeider in de Eerste Wereldoorlog'. Philip Vanhaelemeersch vertaalde unieke dagboekfragmenten van dorpsleraar Sun Gan, die tijdens WO I in Europa terecht kwam. Hij vertelde er alles over in Espresso.
 Cover van het boek 'Vive Labeur - Wedervaren van een Chinese arbeider in de Eerste Wereldoorlog'

Cover van het boek 'Vive Labeur - Wedervaren van een Chinese arbeider in de Eerste Wereldoorlog'

“In de oorlog krioelde het in de lucht boven Frankrijk van de vliegtuigen, als waren het bijen en vlinders op verkenning tussen de bloemen. Dag of nacht, vroeg of laat, altijd waren er wel vliegtuigen te zien. Soms ging de een boven de ander vliegen om zijn vliegkunsten te tonen. Drongen er Duitse vliegtuigen binnen, dan vormden enkele dozijnen vliegtuigen een groep voor een luchtgevecht. Er ging machinegeweervuur heen en weer, beneden op de grond bulderden kanonnen onophoudelijk. Een indrukwekkend maar ook gevaarlijk schouwspel.” — Sun Gan

KLIK HIER EN WIN EEN EXEMPLAAR VAN DIT BOEK

Begin november 1917: in Calais legt een schip met Chinese arbeiders aan. De mannen maken deel uit van het Chinese Labour Corps (CLC), meer dan negentigduizend arbeiders in Britse dienst die ingezet zullen worden in de logistiek op het slagveld van de Eerste Wereldoorlog.

Aan boord is ook Sun Gan, een plattelandsonderwijzer die de kans heeft gegrepen om verre horizonten te verkennen door zich aan te melden bij het CLC. Met een opmerkelijk observatievermogen vergelijkt hij de toestand en de gebruiken in Europa met die in zijn thuisland en beschrijft hij zijn wedervaren in de oorlogsjaren.

Suns handgeschreven notities geven een unieke inkijk in de Chinese ervaring van de Groote Oorlog in Europa. Zijn aantekeningen overleefden op wonderbaarlijke wijze talrijke rampen en revoluties in China en verschijnen nu voor het eerst, in een vertaling door professor en China-expert Philip Vanhaelemeersch.

Prachtig geïllustreerd met veertig historische beelden in bichromie, waarvan een groot aantal nog nooit eerder gepubliceerd werden.

Philip Vanhaelemeersch over Vive Labeur

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.