Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Acteur Max von Sydow (90) overleden

Acteur Max von Sydow (90) overledenBlijf verwonderd!

De Zweeds-Franse acteur Max Von Sydow (90) is overleden. Hij is vooral bekend door zijn samenwerking met de legendarische Zweedse regisseur Ingmar Bergman. Al speelde hij ook mee in Amerikaanse films en series. Recent bijvoorbeeld nog in "Game of thrones" en "Star Wars: the force awakens".
Afbeelding van Max von Sydow© Copyright 2012, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Max von Sydow werd 90 jaar

De als Carl Adolf von Sydow in het Zweedse Lund geboren acteur speelde in meer dan honderd films, zowel in blockbusters als in arthouse-films en -series. Hij speelde recent nog de Three-eyed raven in de populaire tv-reeks "Game of thrones". Daarvoor is hij vooral bekend als ridder Antonius Block die in "Het zevende zegel" van Ingmar Bergman een partijtje schaak speelt met de Dood (zie video onder).

Het is moeilijk om de acteur los te zien van zijn landgenoot Ingmar Bergman met wie hij tientallen films inblikte. Naast "Het zevende zegel" (1957) leverde die samenwerking films op als "De maagdenbron" (1960), "Wilde aardbeien" (1957), "Als in een donkere spiegel" (1961), "Schaamte" (1968) en "Het uur van de wolf" (1968).

Hij speelde erg gevarieerde rollen: van Jezus in "The greatest stoy ever told" (1965) tot de duivel in "Needful things" (1993). Hij was ook Father Merrin in de eerste twee films uit "The exorcist"-filmreeks (zie video onder). De acteur werkte verder samen met regisseurs als Wim Wenders, Lars Von Trier, Martin Scorsese, Ridley Scott...

Lees verder onder het fragment uit horrorfilms "The exorcist", opgelet kan schokkend voor jongere surfers:

In James Bond-film "Never say never again" (1983) speelde hij de klassieke Bondslechterik Blofeld tegenover Sean Connery die voor de laatste keer (en na een tussenpauze) opnieuw Bond speelde. De titel van de films is daar trouwens een verwijzing naar. Leuk detail: Von Sydow weigerde enkele jaren daar voor de rol van Bond in "Dr No", de eerste Bondfilm met Sean Connery.

Lees verder onder het fragment uit "Never say never again":

Recenter speelde hij in "Kursk" van Thomas Vinterberg en in "Star Wars: the force awakens". Tijdens zijn carrière wist hij twee Golden Globes te veroveren. Hij werd ook twee keer genomineerd voor een Oscar, maar kwam telkens met lege handen thuis.

Bron: VRT NWS

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.