Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Adam: een zacht, intiem en sfeervol drama

Adam: een zacht, intiem en sfeervol drama Kunst & Cultuur

Een zwangere en ongehuwde vrouw zoekt hulp bij een bakkersvrouwtje. Een bakkersvrouwtje leert na de dood van haar man weer te genieten van het leven dankzij een zwangere ongehuwde vrouw. Dat is het verhaal van de film Adam van regisseuse Maryam Touzani. Lieven Trio: “Een intiem drama dat heel warm en zacht aanvoelt door de schilderachtige, sfeervolle beelden.”
© Cinéart

Samia en Alba in Adam

Toen regisseuse Maryam Touzani klein was, namen haar ouders een alleenstaande zwangere vrouw in huis. Ze beschermden en hielpen haar, want in Marokko is seks buiten het huwelijk nog altijd verboden. Maar de regisseuse gaat moeilijke onderwerpen niet uit de weg volgens Trio: “Maryam Touzani is iemand die de vinger op de wonde durft leggen. Ze staat voor sociale cinema en durft haar nek uit te steken.”

Touzani zet haar jeugdherinnering om in de film Adam. In de stad Casablanca dwaalt de zwangere en bovendien ongehuwde Samia rond op zoek naar werk en onderdak. Ergens anders is er Alba, een weduwe die een bakkerijtje uitbaat samen met haar 8-jarige dochter. Door de dood van haar man die ze niet heeft verwerkt, staat ze nu verbitterd in het leven. De twee vrouwen vinden in elkaar wat ze nodig hebben: Alba biedt onderdak en werk aan aan Samia, en Samia leert Alba weer vreugde te vinden in het leven.

De beelden baden in dat typisch Noord-Afrikaanse licht, maar voelen tegelijk een beetje als schilderijen van Vermeer.
Lieven Trio

Ondanks de tragische personages, creëert Touzani een warme film. Dat komt volgens Trio door de zachte en sfeervolle beelden die de film geeft: “Ze baden in dat typisch Noord-Afrikaanse licht, maar voelen tegelijk een beetje als schilderijen van Vermeer. Ik denk dat Het Melkmeisje zeker een referentie was voor de scènes in de bakkerij. Je krijgt er ook honger van, want de Marokkaanse zoetigheden die daar worden gemaakt, die brengt Touzani met heel veel liefde in beeld.”

U kan de film online terugvinden via de cinemaplatformen van Dalton, Lumiere, Universcine en Proximus Pickx.

Adam Lieven Trio

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.