Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Adam Laloum - Brahms - Pianoconcerto's

Adam Laloum - Brahms - Pianoconcerto'sKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Adam Laloum, piano; Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin o.l.v. Kazuki Yamada. Label: Sony classical 88985460812.
Hoes van de Brahms-cd van Adam Laloum

De Franse pianist Adam Laloum in de twee pianoconcerto's van Johannes Brahms

Programma: Johannes Brahms: Concerto nr.1 in d voor piano en orkest op.15 - Concerto nr.2 in Bes voor piano en orkest op.83.

Een nieuwe studio-opname van de twee pianoconcerto’s van Johannes Brahms: dat was (veel te) lang geleden, en alleen al daarom waren we blij met deze nieuwe Sony cassical-uitgave. En de solist is Adam Laloum, een jonge Fransman van 31 jaar, die nergens bang voor lijkt te zijn.


In het lange, machtige eerste pianoconcerto van Brahms, kan Laloum zijn afkomst – gelukkig – niet verloochenen: hij brengt een zekere Franse elegantie en verfijning in dit werk. En in de geraffineerde manier waarop hij zich in het forse orkestweefsel beweegt, herken je zijn grote voorliefde voor de kamermuziek. Maar deze stijl en benadering hebben ook hun keerzijde, want soms mis je toch het grote romantische gebaar of de gedurfde krachtige aanpak, die illustere voorgangers als Emil Gilels, Vladimir Ashkenazy, Nelson Freire of Claudio Arrau in dit concerto met bravoure wisten aan te brengen.


Adam Laloum lijkt zich, met vrijer en inventiever solospel, beter thuis te voelen in het tweede pianoconcerto. Het scherzo krijgt een mooie energie, het andante klinkt erg lyrisch en de finale is behoorlijk onweerstaanbaar.
Maar…. Wat is het jammer dat deze voortreffelijke solist niet over meer inspirerende en begeesterende begeleiders kon beschikken dan dit Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin o.l.v. de Japanse dirigent Kazuki Yamada! Gelukkig plaatst de opname de piano op de voorgrond, zodat je je vooral op het solospel van Laloum kunt concentreren.


Een moedige en waardevolle poging dus van een jonge pianist, die artistiek nog wat moet groeien en die, vooral, betere muzikale partners verdient!

- Bart Tijskens

Klara's oordeel