Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Adieu: poëzieconcerten in tijden van corona

Adieu: poëzieconcerten in tijden van coronaKlassieke muziek

Het coronavirus maakte onze sterfelijkheid plots heel tastbaar, maar tegelijkertijd maakten de quarantainemaatregelen het onmogelijk samen te rouwen. Wie een dierbare verloor, aan corona of aan iets anders, kon geen normale uitvaart organiseren, vrienden en families konden niet samen afscheid te nemen. Terwijl we net dan bij elkaar willen zijn. Schrijfster Gaea Schoeters stelde een aantal 'Vaarwelconcerten' op Gentse begraafplaatsen samen om deze momenten alsnog te creëren.
Affiche van Adieu poëzieconcerten

"Voorlopig zijn er enkel Adieuconcerten in het Gentse, maar het zou fijn zijn om dit ook in andere gemeentes te kunnen organiseren", zei Gaea Schoeters.

Adieu zijn reeks poëzieconcerten op de Gentse begraafplaatsen, als eerbetoon aan diegenen die we verloren, maar ook als een hulde aan het leven. Omdat verdriet en liefde altijd samengaan, want alleen om hen van wie we hielden, rouwen we. En aan hen koesteren we warme en levendige herinneringen.
Muziek raakt ons vaak recht in ons gevoel, op een plaats voorbij taal en woorden. Poëzie weet te vatten wat moeilijk zegbaar is. Daarom brengen deze concerten telkens een zanger en een dichter samen.

Curator Gaea Schoeters gaf in Espresso meer uitleg.

"Een aantal mensen in mijn omgeving zijn tijdens de lockdownperiode hun ouders verloren. Dat zorgde ervoor dat ik een aantal doodsbrieven in de bus kreeg waar geen moment van afscheid in stond. Ik vond dat zo’n moeilijk en wrang gevoel, en moest daar iets aan doen."

"Ik heb even gebrainstormd met Frederik Sioen van 123-piano, en dan zijn we op het idee gekomen van om ‘vaarwelmomenten’ op Gentse begraafplaatsen te organiseren. Een dichter, zanger en zangeressen maken samen een programma dat begint vanuit rouw, verdriet en afscheid maar ook eindigt met een viering van het leven en hoop." 

"We bereiken een publiek dat heel nauw betrokken geweest is tijdens die afscheidsmomenten in tijden van lockdown. Er zijn mensen uit de zorgsector, er zijn mensen die een vriend of ouder zijn verloren, en dat zorgt ervoor dat het heel emotioneel geladen concerten zijn."

​"Als er een moment is in het leven dat we nood hebben aan de troost van poëzie, van muziek, van schoonheid, dan is het toch wel nu."

"Als er een moment is in het leven dat we nood hebben aan de troost van poëzie, van muziek, van schoonheid, dan is het toch wel nu. Zo kunnen we iets zeggen waar we zelf moeilijk de worden voor vinden. Ik denk dat dat met het sluiten van de cultuursector heel hard vergeten wordt, hoe erg we dit als maatschappij nodig hebben om ons door tijden als deze te helpen."

Adieu is een initiatief van 123-piano met Stad Gent en curator Gaea Schoeters, ism Poëziecentrum, Literatuur Vlaanderen, VONK & Zonen en Reveil.

Gaea Schoeters over de Adieu Poëzieconcerten

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.