Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Adriaan Raemdonck schildert met schilders

Adriaan Raemdonck schildert met schilders Kunst & Cultuur

De Zwarte Panter in Antwerpen groeide de afgelopen vijftig jaar uit tot een monument dat ook vandaag nog uiterst relevant is. Uitbater en belichamer van de galerie is Adriaan Raemdonck. Hij heeft de basis gelegd voor de galeriecultuur zoals we die vandaag kennen. Redenen genoeg om een documentaire te maken over zijn leven en werk.
Beeld van Raemdonck uit de documentaire 'Ik schilder met schilders.'

De Zwarte Panter is ondertussen een gevestigde waarde in Antwerpen en ver daarbuiten.

Raemdonck was nog student schilderkunst toen hij besliste om een galerij te openen. Raemdonck: 'We volgden allemaal schilderkunst, maar er was geen enkele galerie of mogelijkheid om tentoonstellingen te maken. En dan ben ik het gewoon zelf begonnen met afbraakmateriaal van televisie.'

Zijn focus is van in het begin figuratieve kunst. Een gewaagde keuze in die tijd, want dat was not done. De Zwarte Panter focust niet enkel op schilderkunst of beeldhouwkunst, er worden ook boekpresentaties, voordrachten, concerten en zelfs filmvoorstellingen gegeven. Doorheen de documentaire krijg je naast een blik op zijn levenswerk ook een intieme inkijk in zijn leven en alledaagse rituelen. Zo leer je dat hij elke ochtend een banaan eet en elke dag een halfuur gaat wandelen met zijn hond, door weer en wind.

Toen hij voor het eerst het voorstel kreeg om een documentaire over hem te maken, had Raemdonck een dubbel gevoel. Aan de ene kant was hij gevleid, maar tegelijk had hij schrik dat het mensen zou vervelen. Al had hij wel het volledige vertrouwen in de regisseur.

Ik heb me gegeven zoals een tube verf zich geeft aan een kunstenaar.
Adriaan Raemdonck
Affiche van de documentaire 'Ik schilder met schilders.' Raemdonck is erop te zien die een das aandoet.
De documentaire is te zien op Docville, een festival dat focust op documentairefilms.

Raemdonck bekijkt zijn galerie als een biotoop met allerlei soorten mensen. Hij voelt wat er leeft in de maatschappij en ziet zijn galerij als een artistiek én sociaal statement. Mensen hebben verschillende meningen en dat is ontzettend interessant. Raemdonck: 'Er staat geen leeftijd op kunst. Het is reizen in de geest, het is universeel, het is zonder grenzen en het is coronavrij.' De documentaire slaagt erin een tijdsbeeld te schetsen. De evolutie van een halve eeuw beeldende kunsten komt aan bod. Maar evengoed wordt er ook gefocust op de verschillende culturele en maatschappelijke evoluties in Vlaanderen.

Raemdonck denkt nog niet meteen aan stoppen: 'Ik zou pas stoppen wanneer ik voel dat het tijd is, dat er geen belangstelling meer is, dat je gewoon niets meer te vertellen hebt.' Dat hij nog heel wat te vertellen heeft, kan je zien in 'Ik schilder met schilders.'

Beluister hieronder het gesprek met Raemdonck

Adriaan Raemdonck over 'Ik schilder met schilders'

‘Ik schilder met Schilders’ van Jacques Servaes is komende maandag op Docville te zien. Meer informatie via www.docville.be

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.