Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Albrecht Mayer - Mozart en de hobo

Albrecht Mayer - Mozart en de hoboKlassieke muziek, CD

Deutsche Grammophon

Albrecht Mayer in arrangementen van werken van zijn geliefde componist Mozart

Wie?

Albrecht Mayer is hoboïst bij de Berliner Philharmoniker; samen met Emmanuel Pahud op fluit en Andreas Ottensamer op klarinet vormt hij misschien wel de beste groep houtblazers die dit gerenommeerde orkest ooit heeft gehad. Daarnaast is hij, op het concertpodium en in de opnamestudio, ook steeds actiever als solist.

Wat? En waarom moet je dit horen?

Je zal op deze cd tevergeefs zoeken naar het enige hoboconcerto dat Mozart componeerde. De reden is wellicht dat Albrecht Mayer dit werk al eerder opnam, in 2004, samen met het Mahler Chamber Orchestra en Claudio Abbado. Wat vind je dan wel? Een verzameling van andere aantrekkelijke stukken, de meeste eerder onbekend, en het mag nog eens gezegd: Albrecht Mayer is een geweldige muzikant.

Zo opent de cd met het eerste deel van een onafgewerkt hoboconcerto, hier in de stijl van Mozart voltooid door de Zwitserse componist Gotthard Odermatt, een vriend van Mayer. De andere stukken zijn arrangementen voor de hobo. Bij het beroemde motet 'Ave verum Corpus' denk je misschien niet meteen aan een werk voor hobo en orkest, maar deze lieflijke en zangerige versie heeft alles in zich om een hitje te worden. Het beroemde dubbelconcerto voor harp, fluit en orkest is hier bewerkt voor de ongewone combinatie van hobo en klavecimbel. Het is even wennen, maar in deze frisse en levendige uitvoering werkt de combinatie wel degelijk. Daarnaast zijn er ook nog bewerkingen van een rondo, oorspronkelijk voor viool en orkest, en van enkele aria's, werken die Albrecht Mayer bij de Berliner Philharmoniker geregeld heeft begeleid. Mayers versie van het afsluitende 'Exsulate, jubilate' ten slotte biedt een indrukwekkend staaltje van de virtuositeit en elegante stijl van deze solist.

Mayer leidt bij dit alles zelf de voortreffelijke Kammerphilharmonie Bremen, een orkest dat hem in een bescheiden bezetting met een heldere, maar warme klank begeleidt.

- Bart Tijskens

Praktisch?

Titel: Albrecht Mayer - Mozart. Works for oboe and orchestra

Uitvoerders: Albrecht Mayer (hobo) Kammerphilharmonie Bremen

Label: Deutsche Grammophon

Catalogusnummer: 002894838232