Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Alechinsky wint Nobelprijs van de kunst

Alechinsky wint Nobelprijs van de kunstKunst & Cultuur

De Belgische kunstenaar Pierre Alechinsky heeft de Praemium Imperiale, de belangrijkste Japanse kunstprijs, gewonnen. Hij is de eerste Belg ooit die deze prijs in ontvangst mag nemen.

Alechinsky wint Nobelprijs van de kunst

Pierre Alechinsky krijgt de prijs voor zijn abstract-expressionistisch werk en zijn rol in de CoBrA-beweging in de jaren ‘50. Zijn werk is trouwens beïnvloed door Japanse kalligrafie. Alechinsky werd in 1927 in Brussel geboren maar woont al lange tijd in Frankrijk. 

De ‘Praemium Imperiale’ wordt elk jaar uitgereikt door The Japan Art Association. Hij bekroont belangrijke namen uit de schilder- en beeldhouwkunst, architectuur, muziek en de film- of theaterwereld. De prijs wordt sinds 1988 uitgereikt. Hij wordt wel eens de ‘Nobelprijs van de kunst’ genoemd. De laureaten ontvangen elk een slordige € 117 000. De ceremonie in Tokyo vindt plaats op 23 oktober.

Catherine Deneuve krijgt de prijs voor Theater, Riccardo Muti voor muziek en de Japanse Fujiko Nakaya voor beeldhouwkunst. Er is trouwens nog een andere link met België. De architectuurprijs gaat naar de Fransman Christian de Portzamparc die het Hergémuseum in Louvain-la-Neuve tekende.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.