Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Alexandre Kantorow – een briljante jonge pianist met een groot hart

Alexandre Kantorow – een briljante jonge pianist met een groot hartKlassieke muziek

Toegegeven, hij moet in mei nog 25 worden, maar toch is de Franse pianist Alexandre Kantorow een (te) goed bewaard geheim. Gelukkig gaan ze daar bij Flagey iets aan doen, en dus speelt Kantorow op maandag 28 maart daar in Studio 4 een recital met werken van Liszt, Skrjabin en Schumann. En bijzonder: Kantorow zal zijn volledige honorarium van dit concert doneren aan Oekraïne 12-12. Allemaal mooie redenen om deze fijne pianist en schone mens een week lang in Maestro een centrale plaats te geven.
Sasha Gusov

Alexandre Kantorow: te gast in Flagey en bij Maestro

Alexandre is de zoon van de violist en dirigent Jean-Jacques Kantorow, de oprichter van het Orchestre d’Auvergne. Met zijn vader-violist maakt Alexandre in 2014 ook zijn eerste cd-opname met Franse vioolsonates. Nog met zijn vader, deze keer als dirigent aan het hoofd van Tapiola Sinfonietta, neemt hij zijn eerste cd op voor het Zweedse label BIS; op het programma staan de pianoconcerto’s en Malédiction van Franz Liszt. Daarna volgen nog de pianoconcerto’s van Camille Saint-Saëns, een verzameling ‘à la russe’, een Brahms-recital en een cd met werk van Bartok, Brahms en Liszt.

Al deze opnames worden door de gespecialiseerde muziekpers wereldwijd en zonder uitzondering bijzonder positief onthaald. Critici loven zijn adembenemende virtuositeit, zijn poëtische charme en zijn, voor zijn leeftijd ongewone, emotionele rijpheid.

Op 27 juni 2019 zorgt Alexandre Kantorow voor de nodige sensatie door, als eerste Fransman ooit, de Gouden Medaille weg te kapen op de 16e Internationale Tsjaikovski Wedstrijd in Moskou: hij is dan 22!

Alexandre Kantorow: onthoud zijn naam.

- Bart Tijskens