Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Alexandre Tharaud keert terug naar Schubert

Alexandre Tharaud keert terug naar SchubertKlassieke muziek, CD

Erato

De muziek van Schubert pas perfect bij de pure en heldere stijl van Alexandre Tharaud.

Wie?

Bach, Scarlatti, Couperin, Chopin, Rachmaninov, Chabrier, Satie, Kagel, Pécou, Barbara (!), en dus nu ook opnieuw Schubert: één blik op de discografie van Alexandre Tharaud toont meteen de veelzijdigheid van deze fijnzinnige Franse pianist. Op 9 december viert hij trouwens zijn 53e verjaardag.

Wat?

De vier impromptu’s D899 en de six moments musicaux D780 behoren tot de absolute top van het sowieso al schitterende en uitgebreide oeuvre voor piano van Franz Schubert. Als aanvulling vind je op deze cd een transcriptie voor solo piano, erg kundig gemaakt door Tharaud zelf, van de toneelmuziek bij Rosamunde. Het dramatische werk van Helmina von Chézy is intussen helemaal vergeten, maar de muziek blijft, ook vandaag nog, bijzonder aantrekkelijk en geliefd.

Waarom moet je dit horen?

Deze eerder lichte en poëtische muziek van Schubert pas perfect bij de pure en heldere stijl van Alexandre Tharaud. Hij nam de six moments zo’n 20 jaar geleden al op, toen nog voor het kleine Franse label Arion. Intussen lijkt zijn pianospel alleen maar aan expressie, elegantie en naturel te hebben gewonnen.

- Bart Tijskens

Praktisch?

Titel: Alexandre Tharaud – Schubert
Uitvoerder: Alexandre Tharaud (piano)
Label: Erato
Catalogusnummer: 9029659921