Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Alfred Schaffer wint Herman de Coninckprijs voor poëzie

Alfred Schaffer wint Herman de Coninckprijs voor poëzieKunst & Cultuur

De Nederlandse dichter Alfred Schaffer is bekroond met de jaarlijkse Herman de Coninckprijs voor de bundel "Wie was ik. Strafregels". Die gaat over zijn moeder, die als verpleegster vanuit Aruba naar Nederland kwam. Het is een bundel over "hoe te herinneren", zegt de dichter zelf. Alfred Schaffer - die vorig jaar ook al de P. C. Hooftprijs won voor zijn hele werk - haalde het van vijf andere genomineerden, onder wie ook Maud Vanhauwaert.
©Luke Kuisis

Alfred Schaffer

Zes dichtbundels, waaronder één debuut, waren genomineerd voor de Herman de Coninckprijs en daaruit koos de jury de laureaat: "Wie was ik. Strafregels" van Alfred Schaffer. 

"Alfred Schaffer verwoordt in zijn trefzekere bundel een diep gevoel van ontheemding," is te lezen in het juryverslag. "Wie was ik" is tegelijk heel krachtig en heel kwetsbaar, een persoonlijke bundel die je diep raakt."

Alfred Schaffer (47) woont en werkt in Zuid-Afrika, waar hij doceert aan de universiteit van Stellenbosch. Hij publiceerde een tiental vaak bekroonde dichtbundels, onder meer "Mens dier ding". Eind vorig jaar won hij als een van de jongste dichters ooit de prestigieuze P. C. Hooftprijs voor zijn hele werk.

Arubaanse moeder

En nu mag Schaffer dus ook de Herman de Coninckprijs op zijn naam schrijven, voor de heel persoonlijke bundel "Wie was ik. Strafregels". Alfred Schaffer: "Hoe kan ik over iets persoonlijks schrijven dat ik me niet goed kan herinneren? Ik ben mijn moeder verloren toen ik 18 was. Ze was een Arubaanse zwarte vrouw die in de jaren vijftig naar Nederland kwam om er te werken als verpleegster. Wat kan ik door over haar te schrijven vertellen over Nederland toen en nu, over racisme?"

“Wie was ik” vond ik als titel wat te cheesy, te cliché; de ondertitel “strafregels” moest erbij, omdat het zo’n bezoeking was om die bundel te schrijven, om in het leven van mijn moeder te duiken en te worstelen met herinneringen. "Strafregels" klinkt wel heel sterk, maar ik moest deze bundel wel schrijven"

Luister hier naar Alfred Schaffer die het gedicht "Ik kan niet stoppen met lachen want als ik begin met huilen houd ik niet meer op" voorleest:

'Ik kan niet stoppen met lachen...' van Alfred Schaffer

De Herman de Coninckprijs is de belangrijkste poëzieprijs van Vlaanderen. De winnaar ontvangt 7.500 euro. De 44 beste gedichten uit de meer dan 100 deelnemende bundels uit Vlaanderen en Nederland zijn verzameld in een boek. “De 44”, vernoemd naar het geboortejaar van Herman de Coninck, wordt voor 2,5 euro verkocht in de boekhandel.

De uitreiking van de Herman de Coninckprijs vond wegens corona digitaal plaats. Je kan de plechtigheid hier herbekijken, met een uitgebreid interview met laureaat Alfred Schaffer.

Bron: VRT NWS

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.