Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Alfred Schaffer wint P.C. Hooft-prijs voor oeuvre

Alfred Schaffer wint P.C. Hooft-prijs voor oeuvreKunst & Cultuur

De P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde gaat volgend jaar naar de Nederlandse dichter Alfred Schaffer. Hij krijgt de prijs voor zijn volledige oeuvre. Schaffer is 47 jaar en een van de jongste dichters die de prijs ooit won. Enkel Lucebert (43), Gerard Reve (45) en Rudy Kousbroek (46) waren jonger.
© Luke Kuisis

Afgelopen jaar verscheen Alfred Schaffers tiende bundel: Wie was ik.

De P.C. Hooft-prijs is de belangrijkste Nederlandse literatuurprijs voor een oeuvre en wordt afwisselend uitgereikt voor proza, essay en poëzie. De prijs is 60.000 euro waard. De plechtige uitreiking vindt in mei plaats in Den Haag.

"Alfred Schaffer is een dichter die zonder met modes mee te waaien midden in deze tijd staat. Dat uit zich in zijn neus voor moderne communicatievormen, maar vooral ook in de oprechte betrokkenheid met de wereld die uit zijn verzen spreekt", aldus de jury.

Alfred Schaffer is een dichter die zonder met modes mee te waaien midden in deze tijd staat.
Jury P.C. Hooft-prijs 2021

Schaffer publiceerde de afgelopen 20 jaar al 10 dichtbundels, waarvoor hij verschillende prijzen won. Dit jaar verscheen "Wie was ik". Hij is als lector Nederlands verbonden aan de Stellenbosch University in Zuid-Afrika, waar hij ook woont. Hij schrijft ook poëziekritieken in De Groene Amsterdammer.

"Schaffers poëzie is nooit los te zien van de context van Zuid-Afrika. In zijn gedichten resoneert de verhouding tussen wit en zwart regelmatig, ook vanwege de persoonlijke achtergrond van de dichter, die een Arubaanse moeder heeft", zegt de jury.

Bron: VRT NWS

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.