Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Alles over de tomaat

Alles over de tomaatBlijf verwonderd!

Tomaten lijken alledaags en evident: in supermarkten nemen ze meterslange rekken in met al hun vormen, groottes en variëteiten, in sauzen of conserven. Maar waar komt de tomaat vandaan? En hoe is ze in onze salades of spaghettisaus beland? En waarom heet bij ons 'tomaat', wat ze in Italië 'pomodoro' noemen? Kunsthistoricus David Vergauwen en plantenbioloog Ive De Smet leiden ons deze week in Espresso doorheen de kronkelende geschiedenis van de tomaat.
stilleven met tomaten, aubergines en ajuin van schilder Luis Mendélez

stilleven met tomaten, aubergines en ajuin van Luis Mendélez (Napels 1716 - 1780 Madrid)

Kunsthistoricus David Vergauwen en plantenbioloog Ive De Smet speuren in hun ArtGeneticsproject naar de historische sporen van groenten en fruit in de genetica en in de kunstgeschiedenis. Ze geven daarover een cursus bij Amarant onder de titel ‘Spot the carrot’.

Ze schreven over hun onderzoek een essay voor een publicatie van De Jonge Academie: 'Overlap - The no man's land between Arts and Science' .

 

Eerder spitten ze in Espresso ook de herkomst van de aardbei en de aardappel uit. Deze week vertellen ze elke dag een stukje geschiedenis van de tomaat.

 

 

De tomaat: aflevering 1
De tomaat: aflevering 2
De tomaat: aflevering 3
De tomaat: aflevering 4
De tomaat: aflevering 5

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.