Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Alles over de tomaat

Alles over de tomaatBlijf verwonderd!

Tomaten staan momenteel in volle bloei, in tuinen of op terrassen. In supermarkten nemen ze meterslange rekken in met al hun vormen, groottes en variëteiten, in sauzen of conserven. Maar waar komt de tomaat vandaan? En hoe is ze in onze salades of spaghettisaus beland? En waarom heet bij ons 'tomaat', wat ze in Italië 'pomodoro' noemen? Kunsthistoricus David Vergauwen en plantenbioloog Ive De Smet leiden ons deze week in Espresso doorheen de kronkelende geschiedenis van de tomaat.
stilleven met tomaten, aubergines en ajuin van schilder Luis Mendélez

stilleven met tomaten, aubergines en ajuin van Luis Mendélez (Napels 1716 - 1780 Madrid)

Kunsthistoricus David Vergauwen en plantenbioloog Ive De Smet speuren in hun ArtGeneticsproject naar de historische sporen van groenten en fruit in de genetica en in de kunstgeschiedenis. Ze geven daarover een cursus bij Amarant onder de titel ‘Spot the carrot’.

Ze schreven over hun onderzoek ook een essay voor een nieuwe publicatie van De Jonge Academie: 'Overlap - The no man's land between Arts and Science'

En deze week verscheen er ook een artikel over hen in The Guardian.

 

Deze week vertellen ze in Espresso elke dag een stukje geschiedenis van de tomaat.

 

Elke werkdag in Espresso, van 13 tot 17 juli 2020.

De tomaat: aflevering 1
De tomaat: aflevering 2
De tomaat: aflevering 3
De tomaat: aflevering 4
De tomaat: aflevering 5

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Ilya Lisser / Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.