Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Alles van Happy Birthday Philip Glass!

Alles van Happy Birthday Philip Glass!Klassieke muziek

Philip Glass wordt 80 dit jaar! Op 31 januari om precies te zijn. Drie zondagen lang leert Sander De Keere ons naar de muziek van Glass te luisteren. Aan de piano, met verhalen uit de componist zijn leven en met de mooiste muziek!
Sander De Keere met componist Philip Glass

Sander De Keere met componist Philip Glass

Philip Glass wordt 80! Op 31 januari 2017 om precies te zijn. En het is Sander De Keere die zijn verjaardag op Klara mag vieren. Want als je gaat slapen met de minimal music van Glass in je oren, dan ben je een fan.
Drie afleveringen lang leert Sander De Keere ons naar de muziek van Glass te luisteren. Aan de piano, met verhalen uit zijn leven en met de mooiste muziek. 
Zijn omvangrijke werk reikt van opera's over strijkkwartetten tot deuntjes voor commercials, en dat doet wenkbrauwen fronsen. 
Sander rekent af met dooddoeners als 'Philip Glass herhaalt zichzelf alleen maar', is geen echte componist is en heeft nooit kunnen kiezen. 

Draai 50 keer rond je eigen as. Op zich doe je altijd hetzelfde, maar hoe meer je het doet, des te vreemder die fysieke ervaring wordt. Zo kan je de minimal music ervaren.
Sander De Keere
Philip Glass
Philip Glass

Ontdek wie Glass echt is in Happy Birthday Philip Glass, 3 zondagen tussen 18 en 20u, vanaf zondag 15 januari op Klara!

Aflevering 1 (15 januari 2017): Wat is Sander zijn persoonlijke band met de muziek van Philip Glass? Waar is het allemaal begonnen? En hoe kan je het minimalistische of repetitieve karakter van die muziek ervaren? Wat is het geheime ingrediënt? Sander zoekt naar een antwoord. Misschien kunnen we het wel verklaren vanuit Glass’ fascinatie voor treinen en wetenschap.

Aflevering 2 (22 januari 2017): Hoe is de minimalistische muziektaal van Glass ontstaan? Sander brengt een persoonlijk overzicht tot en met Glass zijn eerste opera uit 1976: Einstein on the Beach. We staan ook even stil bij Glass als ‘zoon van’. Niet alleen was hij zoon van zijn ouders, maar hij was ook een symbolische zoon van Nadia Boulanger en Ravi Shankar, twee muzikanten die zijn weg in de minimal music onbewust mee hebben vormgegeven.

Aflevering 3 (29 januari 2017): Na 1976 voelt Glass dat een eerste periode is afgerond. De werken die hij daarna componeerde, vormen voor hem een nieuw hoofdstuk in zijn carrière. Meer opera’s, meer symfonieën en het begin van zijn werk als filmcomponist. In augustus 2016 trok Sander naar Amsterdam. Het Philip Glass Ensemble bracht toen in de Heineken Music Hall een liveconcert van Koyaanisqatsi (1982). Een persoonlijke ontmoeting met de componist kon die avond niet ontbreken.

Meer info op www.klara.be en via de Facebookpagina van Klara.

Mailen kan naar glass80@klara.be

Mijn muziek klinkt als New York. Het is de alchemie die de geluiden van de stad omzet in muziek. Als je hier hebt gewoond, weet je dat. Het New York van de jaren zestig was een feest waar geen einde aan kwam, en ik had het gevoel dat ik er middenin zat.
Philip Glass
Happy Birthday Philip Glass - aflevering 1
Happy Birthday Philip Glass - aflevering 2
Happy Birthday Philip Glass - aflevering 3

Happy Birthday Philip Glass

Philip Glass wordt 80! Op 31 januari 2017 om precies te zijn. Drie afleveringen lang leert Sander De Keere ons naar de muziek van Glass te luisteren. Aan de piano, met verhalen uit zijn leven en met de mooiste muziek. Happy Birthday Philip Glass, 3 zondagen tussen 18 en 20 uur, vanaf zondag 15 januari. 

Presentatie: Sander De Keere

Samenstelling: Sander De Keere/Annick Lesage

Contact: glass80@klara.be