Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Als de bliksem naar de Norbertijnen

Als de bliksem naar de NorbertijnenKunst & Cultuur

In Abdij van Park in Leuven loopt de tentoonstelling Als de Bliksem over de Norbertijnen. Dit jaar bestaat de orde 900 jaar én zijn de historische zalen van de abdij opnieuw te bezichtigen. “In de abdij heerst een ongelooflijk contact met de geschiedenis”, vertelt Klara-collega Gudrun De Geyter.
© PARCUM

Als de Bliksem over de Norbertijnen

De naam van de tentoonstelling is een knipoog naar de ontstaansgeschiedenis van de Norbertijnen. De stichter van de orde, Norbertus, werd ooit van zijn paard gebliksemd. “Hij is weer recht gekrabbeld en heeft meteen de kloosterorde gesticht. De eerste abdij stond in het stadje Prémontré in Frankrijk. Vandaar hun naam: de Premonstratenzers."

De Norbertijnen worden ook wel eens buitenheren genoemd. Dat heeft te maken met hun dagelijkse bezigheden. “De Norbertijnen behoren tot de zonnigere zijde van het kloosterspectrum. Ze werken en bidden, maar dat mocht ook gezellig zijn. Ze bewerkten landerijen, hielden kippen en hadden soms een brouwerij. Ze werkten dus veel buitenshuis. Bovendien hadden ze een aantal parochies te onderhouden en hielden kaartenboeken bij. Die zijn ook te bezichtigen tijdens de tentoonstelling.”

De glasramen kwamen terecht op Fifth Avenue in New York.
Gudrun De Geyter

Bezoekers kunnen ook de oorspronkelijke glasramen bezichtigen. Die kwamen na omzwervingen van een aantal eeuwen weer in de pandgang van Abdij van Park terecht. “Na de Franse Revolutie bevond de abdij zich in zwaar weer. De paters wisten niet meer van welk hout pijlen te maken, en vonden er niets beters op dan de glasramen te verkopen. Die kwamen op verschillende plekken terecht, zelfs tot in de inkomhal van een gebouw op Fifth Avenue in New York. Die ramen zijn dus nu terug.”

Abdij van Park is een unieke site, vertelt Gudrun De Geyter. “De abdij in Leuven is een rustig, groen oord op een half uurtje wandelen van het station. Sinds de 12e eeuw is er weinig veranderd. Er heerst dus een ongelooflijk contact met de geschiedenis.”

Beluister hier het gesprek met Gudrun De Geyter:

Gudrun De Geyter over tentoonstelling in Abdij van Park

Meer info en tickets vind je op de website van PARCUM.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.