Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De antwoorden van de grote Mozartquiz

De antwoorden van de grote MozartquizKlassieke muziek

Naar aanleiding van het programma 'Amadeus' kon u via onze site meespelen met de grote Mozartquiz. Winnaar werd luisteraar Luc Devroe uit Ardooie. Hij won de gigantische box met 200 cd's en een geactualiseerde biografie van Mozart. (The New Complete Edition Decca DG).
The New Complete Edition Decca DG

The New Complete Edition Decca DG

Hier kunt u de vragen herlezen, met het juiste antwoord erbij:

1) Wolfgang Amadeus Mozart was niet de enige getalenteerde muzikant in zijn familie, ook zijn grote zus Maria Anna Mozart, genoemd Nannerl, was een uitstekend pianiste, violiste en componiste. Kleine broer schreef vele werkjes voor haar om uit te voeren. Zo bijvoorbeeld de Prelude en Fuga Kv 394 die hij voor haar schreef in 1782. Maar hoeveel jaar ouder was Nannerl?

Antwoord: Maria Anna Mozart (1751-1829) was vijf jaar ouder.
Het eerste kind van Leopold Mozart en Anna Maria Parti was Maria Anna Mozart (1751-1829). Ze kreeg de bijnaam ‘Nannerl’ en blonk al snel uit als violiste en pianiste. Toen vijf jaar later ook de jonge Wolfgang werd geboren vormde er zich een getalenteerd duo. Al in 1762 namen hun ouders Maria en Wolfgang mee op tournee. Vader Leopold vond het echter na verloop van tijd erg ongepast voor een vrouw om een carrière als muzikant te beginnen. Ze werd gedwongen om te stoppen met viool en compositie. Nannerl luisterde naar haar vader en liet misschien wel een grootse carrière aan haar voorbijgaan. Mozart bleef echter werken schrijven voor haar om uit te voeren. Zo stuurde hij vanuit Wenen op 20 april 1782 de volgende brief naar zijn zus:

Liefste zus!
(…) Hierbij stuur ik je een preludium en een driestemmige fuga. Die zijn er de oorzaak van dat ik je niet meteen kon antwoorden, want door het moeizaam schrijven van die kleine nootjes had ik het niet eerder af. (…) Ik hoop maar dat het kan lezen en vooral dat het je bevalt. Volgende keer zal ik je wat beters sturen. (…) Ik kus je 1000 maal en ben je oprechte broer. W.A. Mozart

2) De jonge Mozart kon moeilijk weerstaan aan de charmes van gevierde sopranen voor wie hij concertaria’s schreef: Aloysia Weber, Nancy Storace of Josepha Duschek. Eén keer schreef hij een aria voor alt, eigenlijk voor een castraat-alt. Voor welke castraat schreef hij Ombra felice … Io ti lascio (De Gramera, Kv 255)?

Antwoord: Francesco Fortini
In september 1776 schreef Mozart zijn Ombra felice … Io ti lascio voor een reizende operagroep die op dat moment in Salzburg verbleef. Hij schreef deze voor een alt-castraat, de heer Francesco Fortini. In bronnen wordt vaak naar hem verwezen als: Virtuoso di Camera de S.A.S. L’Elettore di Baviera. / Chamber Virtuoso to his high Serenity Elector of Bavaria.

3) Als ‘de vrucht van een lange en zware inspanning’, zo schreef Mozart over de zes strijkkwartetten die hij publiceerde in zijn in 1785. Hij droeg ze op aan een componist die voor hem veel betekende. Wie was die componist?

Antwoord: Joseph Haydn
Mozarts 14e tot en met 19e strijkkwartet werden gebundeld gepubliceerd in 1785. Hij droeg de hele bundel op aan zijn collega en vriend, Joseph Haydn. Haydn en Mozart kenden elkaars muziek goed en bewonderde elkaars werk. Net zoals vele noemde Mozart ook Haydn ‘Papa’. Ook Haydn bewonderde Mozart, hij beschreef hem als “de grootste nu levende componist van de wereld”.

4) Die Zauberflöte is een van Mozarts bekendste opera’s, zeg maar Singspiel of Zangspel omdat er veel gesproken tekst in voorkomt. Het is geweten dat De Toverfluit een diepere symbolische betekenis heeft en verwijst naar de Vrijmetselarij. In 1784 werd Amadeus lid van de Loge. Tot welke van de 8 loges in Wenen trad hij toe?

Antwoord: Zur Wohltätigkeit
Rond 1781 waren er vele loges in Wenen: "Zur wahren Eintracht", dochter loge van "Zur gekronten Hoffnung”, "Zum Palmbaum”, "Zum heiligen Joseph", "Zur Bestandigkeit”, "Zu den drei Adlern" en "Zu den drei Feuern”.
Het was waarschijnlijk door toedoen van zijn vriend Baron von Gemmingen, dat Mozart intrad tot de loge Zur Wohltätigkeit. Mozart was zeker en vast niet de enige vrijmetselaar, onder meer zijn vader maar ook Joseph Haydn waren vrijmetselaars. De loge van Mozart werd later in 1786 samengebracht met de ‘Zurgekronten Hoffnung’ en ‘Drei Feuern’ tot de nieuwe ‘Zur Neugekronten Hoffnung’.

5) Tot voor 1778 beschikte Mozart over relatief kleine orkesten die meestal bestonden uit twee hobo’s, twee hoorns en strijkers. Tijdens zijn verblijf in Parijs kwam hij in contact met grotere orkesten waar hij dankbaar gebruik kan van maken voor het schrijven van zijn 31ste symfonie, de Parijse. Welke instrumenten voegde hij extra toe?

Antwoord: 2 fluiten, 2 klarinetten, 2 fagotten, 2 trompetten en pauken
Voor zijn 31ste symfonie gebruikte Mozart een veel groter orkest dan voorheen. Hij voegde twee fluiten, 2 fagotten, twee trompetten en pauken toe aan de instrumentatie in vergelijking met de meeste van zijn vorige symfonieën. Op 12 Juni 1778 ging Mozarts 31ste symfonie in première in het huis van de heer Heinrich Joseph von Sickingen. Dit grootse werk moet voor Mozart echter in mineur in première zijn gegaan. De dag voordien is zijn moeder ziek geworden, later in juli zou zij overlijden.

Hartelijk dank voor het meespelen!

 

Amadeus (07 - 10 uur)

Presentatie: Sieglinde Michiel

Samenstelling: Paul De Smet

Contact: amadeus@klara.be

Amadeus (10 - 13 uur)

Presentatie: Katelijne Boon

Samenstelling: Paul De Smet

Contact: amadeus@klara.be

Amadeus (13 - 17 uur)

Presentatie: Anne-Marie Segers

Samenstelling: Paul De Smet

Contact: amadeus@klara.be

Amadeus (17 - 20 uur)

Presentatie: Bart Stouten

Samenstelling: Paul De Smet

Contact: amadeus@klara.be

Amadeus (20 - 24 uur)

Presentatie: Sylvia Broeckaert en Gudrun De Geyter

Samenstelling: Paul De Smet

Contact: amadeus@klara.be