Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Amerika kiest: op de eerste rij bij de VRT

Amerika kiest: op de eerste rij bij de VRTBlijf verwonderd!

In de nacht van dinsdag 8 op woensdag 9 november is het zover: dan weten we wie de volgende president wordt van de Verenigde Staten.

Krijgen we met Hillary Clinton voor het eerst een vrouwelijke president of wordt het toch de anti-establishment-kandidaat Donald Trump? Wie wint, valt af te wachten. Wel zeker is dat de kijker en luisteraar bij de VRT op de eerste rij zit om deze historische verkiezingen in de beste omstandigheden te kunnen volgen.

Radio 1, Canvas en deredactie.be gaan heel de verkiezingsnacht door met rechtstreekse marathon-uitzendingen. Maar ook in de aanloop en de ‘day after’ is er heel wat aandacht voor de verkiezingen, in de nieuws- en duidingsprogramma's uiteraard, maar ook bij Radio 2, MNM, Ketnet én Klara!

Dinsdag 8 november: Klara brengt het Amerikaanse verkiezingsnieuws via de reguliere berichten en kleurt de dag licht met muziek van Amerikaanse componisten en artiesten

En daags na de presidentsverkiezingen, op woensdag 9 november, gaat Pompidou de Amerikaanse tour op, met Abattoir Fermé, fotografie en kunst uit de Verenigde Staten. 

Amerika zindert door twee nieuwe voorstellingen van Abattoir Fermé, in een regie van Stef Lernous: Buko laat zich inspireren door leven en werk van Charles Bukowski. The L.A. Play speelt zich af in grootstad Los Angeles, nadat de laatste kroeg gesloten is.

Arne Dewinde stelt de Amerikaanse fotograaf John G. Zimmerman voor, te zien in het Abtenhuis in Geraardsbergen. Er verscheen ook een boek met een overzicht van zijn werk bij Hannibal.

Jeroen Laureyns zag in Musée du Quai Branly ‘The Color Line’, over Afro-Amerikaanse kunstenaars in het gesegregeerde Amerika en in Musée de l’Orangerie ‘La peinture Américaine des années 1930’.