Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Amerikaans kunstenaar Jimmie Durham overleden

Amerikaans kunstenaar Jimmie Durham overledenKunst & Cultuur

In Berlijn is de Amerikaanse kunstenaar Jimmie Durham overleden. Durham had Cherokee-roots, iets wat hij sterk in zijn kunst liet doorschemeren. Durham was beeldhouwer, schrijver, performancekunstenaar, dichter en activist en woonde al lange tijd in Europa. Ook in België was hij geen onbekende. Koen Van Synghel, kunst- en architectuurcriticus kent zijn werk.
Eamonn M. McCormack/Getty Images for Serpentine Gallerie

Jimmie Durham werd 81.

Jan Hoet introduceerde hem op Documenta, tien jaar geleden kreeg hij een grote retrospectieve in MHKA Antwerpen en er staat bijvoorbeeld ook een beeld van hem in De Haan. Daar staart een gier op een kale boom in de verte.

Durham kwam als activist in Europa terecht. Hij vertegenwoordigde de Native Americans op een conferentie van de Verenigde Naties. In zijn werk verwees hij naar 500 jaar kolonisatie in Amerika en de genocide onder Native Americans. Let wel: zijn Cherokee-roots werden gecontesteerd door de gemeenschap.

In 1992 was Durham in Antwerpen voor de tentoonstelling Bruid van de zon. Hij presenteerde daar een van zijn meest iconische beelden van Pocahontas. Iedereen kent Pocahontas van Disney, de Hollywoodversie van een heel tragische figuur. Eigenlijk sloeg ze de brug tussen de Native Americans en de Spanjaarden. Wat meteen ook als een daad van collaboratie werd gezien.

Koen Van Synghel leerde Jimmie Durham via de architectuur kennen. Die vergeleek architectuur met een geloofssysteem. Zo beweerde hij dat kathedralen niet gebouwd zijn om mensen samen te brengen maar om ze in iets te doen geloven dat niet bestaat. Zoals triomfbogen macht legitimeren. Durham bouwde de Arc de Triomphe na met PVC-buizen. Op die manier brak hij het denken over kunst open. En vooral het koloniale denken over kunst.

Hij stond op dezelfde manier stil bij de betekenis van heel elementaire voorwerpen als bijvoorbeeld een stoel. Die kan enerzijds verwijzen naar een zetel van een maatschappij, een zetel van macht dus. Maar ook naar de elektrische stoel als marteltuig.

Jimmie Durham was 81 en overleed in Berlijn.

Koen Van Synghel over Jimmie Durham

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.