Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Amuse-Bouche - I Fagiolini

Amuse-Bouche - I FagioliniKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: I Fagiolini o.l.v. Robert Hollingworth. Decca 478 9394.
Hoes van de cd Amuse-Bouche van I Fagiolini

Amuse-Bouche van I Fagiolini

Programma: Werk van Francis Poulenc, Jean Françaix, Daniel Lesur, Darius Milhaud, Maurice Ravel en Erik Satie.

Franse koordelicatessen gebracht door een Brits vocaal ensemble, I Fagiolini, dat vooral bekend is voor zijn uitvoeringen van vroegere muziek. Het ensemble brengt echter geregeld ook 20e eeuws werk en creaties van nieuwe muziek.

Zeer verrassend repertoire vind je op hun nieuwe CD, o.m. het zelden uitgevoerde Ode à la Gastronomie van Jean Françaix, een humoristische parodie gebaseerd op een traktaat over gastronomie van de 19e eeuwer Brillat-Savarin. In een twaalfstemmige toonzetting wordt een massa tekst verwerkt, het is niet zo makkelijk beluisterbaar maar voor liefhebbers van de Franse keuken, een must. De “zèle” van de Engelsen om een door en door Franse tekst en muziek met de nodige finesse te brengen, is iets wat me al vaker gecharmeerd heeft en het geldt zeker voor I Fagiolini.

Nog een verrassing is Le Cantique des Cantiques of het Hooglied op muziek gezet door Daniel Lesur, opnieuw een complexe twaalfstemmige compositie maar van een poëtische schoonheid met veel subtiele verschuivingen in kleuren en texturen.

In Sept Chansons en Un Soir de Neige van Poulenc is het genieten van de symbiose tussen de toonzetting en de surrealistische teksten van vooral Paul Eluard. De bewerking voor vocaal ensemble en piano door één van de zangers, van Ravel’s langzame beweging uit het pianoconcerto in G is een aardigheidje zonder meer waarvoor teksten van Baudelaire en Rimbaud louter voor de klank werden gebruikt. De vertolking door pianiste Anna Markland van Satie’s Gnossiennes tussen de vocale stukken door, is een uiterst genietbare bonus.

- Sylvia Broeckaert

Klara's oordeel