Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Ana Torfs in Bozar

Ana Torfs in BozarKunst & Cultuur

Twintig jaar na haar eerste solotentoonstelling in Brussel is Ana Torfs met haar nieuwe expo te zien in Bozar. Met The Magician & The Surgeon komt de beeldend kunstenaar heel dicht bij de corona-realiteit.
© Ana Torfs

Expo The Magician & the Surgeon

De Brusselse kunstenares Ana Torfs staat bekend om haar wisselwerking tussen tekst en beeld. Daarvoor combineert ze vaak verschillende media in haar expo’s. Foto’s, video, audio-installaties en zelfs wandtapijten.

Dat is ook het geval in haar lopende expo The Magician & The Surgeon, waar een grote audio-installatie onmiddellijk de aandacht trok van collega Elise Dupré. “Uit de installatie klinkt een ademende Ana Torfs. Soms is dat rustig, maar soms ook paniekerig. Het ademen hoor je de hele tentoonstelling lang.” En dat maakt de expo ‘griezelig relevant’. “Met corona nu wordt die audio-installatie een actueel gegeven, zeker omdat je daar zelf met een mondmasker rondloopt. Het ademen hoorde ik plots als het zweven tussen leven en dood. Dat brengt een unheimliche sfeer in de ruimte.”

Een ander werk is dan weer volledig ‘coronaproof’ gemaakt. “Daar lig je normaal gezien op een tapijt dat door de kunstenaar ontworpen is en luister je met een koptelefoon naar een audio-opname. Nu moet je een QR-code scannen om de opname te horen. Maar wel grappig om te zien dat er veel mensen naast het tapijt gaan zitten om dan via hun gsm te luisteren.”

Voor Elise Dupré is de tentoonstelling van Ana Torfs een absolute aanrader. “Het is een fascinerende expo, die heel intiem is. Je beleeft het bijna alleen, alsof het een verborgen geheim is. Echt een tentoonstelling die je doorheen je hele lichaam voelt.”

The Magician & The Surgeon kan je op donderdag- (10-14u) en zondagnamiddag (14-18u) in Bozar gaan bekijken. Tickets zijn gratis en kan je op de website van Bozar reserveren.

Beluister hieronder het gesprek met collega Elise Dupré in Espresso: 

Elise Dupré over Ana Torfs

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.