Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Ana Torfs doorgrondt Beethoven

Ana Torfs doorgrondt BeethovenBlijf verwonderd!

Kunstenaar Ana Torfs was te gast bij Katelijne Boon in De Liefhebber. Naast haar favoriete muziekstukken te leren kennen vertelde ze over het maakproces van haar eerste en enige langspeelfilm 'Zyklus von Kleinigkeiten'.

Katelijne Boon en Ana Torfs

In 1998 werd 'Zyklus von Kleinigkeiten' geboren uit haar fascinatie voor de strijkkwartetten die Beethoven componeerde toen hij doof was geworden. "Hiervoor communiceerde hij met zijn vrienden via notitieboekjes, die resulteerden in een reeks vreemde documenten van vragen en opmerkingen", aldus Ana Torfs. Opmerkelijk aan deze notities vindt ze dat de iconische de figuur van 'dé grote Beethoven' afwezig aanvoelt in deze gesprekken. "Dit idee heb ik in mijn film proberen vertalen, de communicatieproblemen met een afwezige componist." De voorbereidingen gingen niet van een leien dakje. De volledige conversatie telde maar liefst 4000 pagina's, die Torfs besloot volledig door te nemen. "Ik steek graag veel tijd in de research voor mijn projecten. Ik verzamel mijn informatie en laat de gegevens langzaamaan uitkristalliseren via hoofd-, zij- en kronkelpaden."

De film is oorspronkelijk klankloos gefilmd op het formaat Super 16 en later opgeblazen naar 35 mm. Door het weinige vakmanschap op het einde van de jaren 90 qua projectie werd de kopie steeds meer en meer beschadigd. Maar een nieuwe kopie laten maken was moeilijk en peperduur. Gelukkig was Cinematek bereid om de film te digitaliseren, wat op zijn beurt weer een heel avontuur was. "We moesten alle ingrediënten terugvinden die op verschillende plaatsen waren ondergebracht. De negatieven, ondertitels, optische klank, ... Er is een jaar over gegeaan om de digitale kopie te maken."

Ik steek graag veel tijd in de research voor mijn projecten. Ik verzamel mijn informatie en laat de gegevens langzaamaan uitkristalliseren.
Ana Torfs

Vanavond om 19 uur wordt 'Zyklus von Kleinigkeiten' bij Cinematek getoond in een reeks van restoraties en digitaliseringen. Een aanrader voor wie nog geen plannen op zaterdagavond had.

Beluister het volledigegesprek via Herbeluister op Klara.be.

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie en samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app