Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Ana Torfs en Ictus brengen een live-concert voor de projectie van 'Zyklus von Kleinigkeiten'

Ana Torfs en Ictus brengen een live-concert voor de projectie van 'Zyklus von Kleinigkeiten'Blijf verwonderd!

De Belgische kunstenares Ana Torfs realiseerde in 1998 haar eerste en enige langspeelfilm, Zyklus von Kleinigkeiten (Cyclus van kleinigheden). Ze baseerde zich hiervoor op Beethovens zogenaamde conversatieschriften, notaboekjes die zijn bezoekers toelieten te communiceren met de bekende componist nadat zijn gehoor dramatisch verslechterde in 1818.

Wir irren

Ter gelegenheid van de digitalisering van deze film door het Koninklijk Belgisch Filmarchief (Cinematek) en het Nederlandse Eye Filmmuseum, bedachten Ana Torfs en Ictus een kort concert dat klinkt voor de projectie van de film.

Twee componisten-uitvoerders, Aurélie Lierman en Jean-Luc Fafchamps, komen samen met Lucy Grauman, George van Dam en Géry Cambier voor een informele muzikale performance. De muzikanten die spelen en zingen, nodigen het publiek uit voor hun exploratie van de laatste compositie die Beethoven schreef, in december 1826: de zogenaamde raadselcanon Wir irren allesamt, nur jeder irret anders (Wij dwalen allemaal, maar ieder dwaalt op zijn eigen manier). Deze speculatieve, cryptische en speelse oefening leidt onvermijdelijk tot een muzikale fictie, als een ongedwongen gebeuren tussen vrienden in de woonkamer.

Voorstellingen gaan door op 06/10 en 07/10. Bestel je tickets via Klarafestival.be

Op 18 maart was Aurélie Lierman te gast in Music Matters om te praten over dit project. U kan het gesprek hieronder beluisteren. 

Music Matters 18-03 Aurélie Lierman