Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
André Loeckx wint de Ultima voor Architectuur

André Loeckx wint de Ultima voor ArchitectuurKunst & Cultuur

De Ultima voor Architectuur gaat dit jaar naar de architect André Loeckx. Zijn architecturale invloed rijkt tot ver buiten de Belgische grenzen. Volgens de jury speelde hij dan ook 'een fundamentele rol voor het huidige bloeiende architectuurklimaat in Vlaanderen en Brussel. Zijn loopbaan kenmerkt zich door een diep en verregaand maatschappelijk engagement.'
© Bart Van der Moeren

André Loeckx wint de Ultima voor Architectuur

Loeckx werkte als hoogleraar aan het departement Architectuur, Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening aan de KU Leuven en maakte op die manier belangrijk deel uit van het architectuuronderwijs. Hij is daarnaast een van de drijvende krachten van het Vlaams stedenbeleid. Hij richtte ook mee het Vlaams Architectuurinstituut op. Dat is een ontmoetingsplek en aanspreekpunt voor alles wat met architectuur in Brussel en Vlaanderen te maken heeft.

Loeckx werkte daarnaast mee aan het Witboek Stedenbeleid in 2003. Vaak werkt hij vanuit de schaduw. 'Hij gaf mee vorm aan de evolutie van het opdrachtgeverschap, waarbinnen veel van de kwalitatieve architectuur-productie kon ontstaan. Achter de schermen wist hij, met overtuiging en enthousiasme, steeds vanuit een kritische of atypische blik, vele tussenmuren te slopen en ten gepaste tijde beleidsmakers te adviseren en te stimuleren,' stelt het juryrapport.

Schaduwfiguur met een uitgesproken visie: alles begint met visie en overtuiging. Een maatschappelijke dimensie van het ontwerpen. Een veelheid aan maatschappelijke bijdragen.
Jury De Ultimas

Loeckx werkte ook mee aan internationale opdrachten. Zo leidde hij een aantal projecten voor de Europese Unie en de United Nations Human Settlements Programme. 'In al deze posities pleitte hij voor de kracht van het ontwerpend onderzoek, en toonde hij een onafgebroken inzet voor de maatschappelijke meerwaarde van een integrale en inclusieve ontwerpbenadering. Een bepalende stem en kracht in het discours over architectuur en stad,' concludeert de jury.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.