Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Andris Nelsons - Charisma en energie in overvloed

Andris Nelsons - Charisma en energie in overvloedKlassieke muziek

Op zaterdag 10 juni, in Bozar, leidt Andris Nelsons, een van de succesvolste en actiefste dirigenten van het ogenblik, de Wiener Philharmoniker in een even origineel als gevarieerd programma met werk van Gubaidulina, Sjostakovitsj en Dvorak. Tegelijk verschijnt er van Nelsons een 7cd-box, helemaal gewijd aan de grote orkestwerken van Richard Strauss. Een terugblik op de al bijzonder mooie carrière van deze 43-jarige Letse dirigent dringt zich op: vanaf maandag 6 juni in Maestro!

Andris Nelsons: enthousiaste dirigeerstijl

In mei 2013 werd Andris Nelsons benoemd tot muziekdirecteur van het Boston Symphony Orchestra. Op zijn 34e was hij de jongste chef-dirigent ooit van dit gerenommeerde ensemble, sinds de oprichting ervan in… 1889! Enkele jaren eerder was Nelsons trouwens ook al de jongste dirigent die ooit uitgenodigd werd op de Bayreuther Festspiele. O.a. door zijn concerten met en opnames (voor Deutsche Grammophon) van de symfonieën van Sjostakovitsj en Bruckner, gaf Nelsons het Boston Symphony Orchestra een nieuw elan, en bezorgde hij het weer een terechte plek in de top vijf van de beste orkesten van de Verenigde Staten.

En - het kan niet op - daarnaast is Andris Nelsons, sinds 2015, ook nog Gewandhauskapellmeister van het al even prestigieuze Gewandhausorchester uit Leipzig.

Zijn grote doorbraak kwam er in 2007, toen hij chef-dirigent en muziekdirecteur werd van het City of Birmingham Symphony Orchestra. De concerttournees met dit Engelse orkest kenden erg veel succes, en ook de talrijke cd-opnames (voor Orfeo) met muziek van Tsjaikovski, Richard Strauss en Stravinsky, konden bij critici en publiek op veel bijval rekenen.

Tja, en wat zijn dan precies de kwaliteiten die van Andris Nelsons zo’n succesvol en veelgevraagd dirigent maken? Wel, charisma heeft hij in overvloed, en gedrevenheid en energie ook. Daarnaast is hij een meester van de heldere opbouw, ook en vooral van lange, complexe symfonieën, zoals die van Sjostakovitsj en Bruckner. En door zijn enthousiaste dirigeerstijl weet Nelsons altijd het beste (klank, inzet, precisie, evenwicht) in orkesten naar boven te halen. Misschien is dat wel zijn allergrootste sterkte!

- Bart Tijskens