Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Angular Blues - Wolfgang Muthspiel

Angular Blues - Wolfgang MuthspielKunst & Cultuur, CD

Angular Blues - Wolfgang Muthspiel

Angular Blues - Wolfgang Muthspiel

Wie?

Wolfgang Muthspiel

Wat?

Angular Blues is de nieuwe trioplaat van de Oostenrijkse gitarist Wolfgang Muthspiel, uit bij het Duitse label ECM. Zijn sidemen op deze plaat zijn niet van de minsten. Muthspiel kan rekenen op bassist Scott Colley en drummer Brian Blade, een fameuze line-up van fantastische muzikanten, een voor een internationale sterren binnen de jazz.

Waarom moet u dit horen?

Angular Blues bestaat hoofdzakelijk uit eigen werk van Wolfgang Muthspiel, afgewisseld met twee jazz standards I’ll Remember April en Everything I Love. Het is opgenomen in een studio in Tokyo na een reeks concerten in de plaatselijke Cotton Club. En dat is te horen: de heren zijn goed op elkaar ingespeeld en hebben een hechte groepssound, de plaat voelt heel organisch aan. Ze spelen met een ontzettende naturel en alles is perfect gedoseerd, elke frasering komt op het juiste moment en elke noot zit op de juiste plaats. Daarnaast is het album mooi opgebouwd. Zo vloeien de eerste vier akoestische stukken -erg impressionistisch van karakter- over in swingende jazz.

Angular Blues is ondertussen het vierde album voor ECM. Echt een juweeltje waardoor het besef groeit: verdorie die Muthspiel is een vakman, eentje van de zuiverste soort, iemand die heel goed weet welke richting hij uit wil. Muthspiel laat vooral ruimte voor stilte en dialoog -dat maakt zijn muziek juist zo spannend- en refereert hiermee naar de intelligente speelsheid van gitarist Jim Hall (1930-2013). Diens invloed op Muthspiel is niet alleen direct hoorbaar, de connectie met Hall wordt nog concreter door de keuze voor bassist Scot Colley: hij was lang de vaste begeleider van Jim Hall.

Samen met Pat Metheny, Bill Frisell en John Scofield mag Wolfgang Muthspiel tot de meest inspirerende gitaristen van dit ogenblik gerekend worden. Hij is een meesterlijk improvisator, iemand die pretentieloze virtuositeit laat voortvloeien in heldere melodielijnen.

Joris Preckler

Praktisch?


Uitvoerder: Wolfgang Muthspiel

Titel: Angular Blues

Label: ECM Records 

Referentienummer: ECM 2655

Scot Colley, Brian Blade, Wolfgang Muthspiel
Scot Colley, Brian Blade, Wolfgang Muthspiel