Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Anima Sacra - Jakub Jozef Orlinski - Il Pomo d'Oro

Anima Sacra - Jakub Jozef Orlinski - Il Pomo d'OroKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Jakub Jozef Orlinski (contratenor) Il Pomo d'Oro o.l.v. Maxim Emelyanychev. Label: Erato 0190295633745.
Hoes van de cd Anima Sacra met Jakub Jozef Orlinski

Contratenor Jakub Jozef Orlinski: een revelatie!

Programma: werk van Nicola Fago, Johann David Heinichen, Domènec Terradellas, Domenico Sarro, Francesco Feo, Jan Dismas Zelenka, Johann Adolf Hasse, Gaetano Maria Schiassi en Francesco Durante.

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen : Jakub Jozef Orlinksi is een revelatie! Contratenor, opgegroeid in Polen en gestudeerd in de States, nog maar 27 jaar (op 8 december wordt hij 28) en nu al een volwaardige collega van zangers als Philippe Jaroussky en Tim Mead. Zangers naar wie Orlinksy met veel respect opkijkt, maar met wie hij toch al het podium deelt. Niet als een ‘junior’ maar als een echte evenknie.

Bij Erato verscheen het debuut van Orlinski met het ensemble Il Pomo D’Oro van Maxim Emelyanychev. Een collega zanger en danser, Yannis François, was de man die de research deed voor deze cd.
En hij vond dat sacrale muziek het best past bij de ‘engelachtige’ stem van Orlinski.
Dus gingen ze samen op zoek naar repertoire dat ergens stof lag te vergaren. Ze vonden zo’n 40 kleinere en grote composities in diverse kloosters en bibliotheken.
Uit die 40 werden er een aantal geselecteerd en gecombineerd met muziek die niet helemaal onbekend is : Zelenka, Hasse en Heinichen. Maar wie heeft er al gehoord van Nicola Fago en Gaetano Maria Schiassi?

In dit repertoire voelt Orlinksi zich als een vis in het water. Dankzij z’n ontzettend mooie en soepele stem die hij moeiteloos en heel natuurlijk kan kleuren.
Daarenboven heeft deze jonge zanger een feeling voor de meest diverse emoties, en vooral hoe hij die emoties zonder overdrijven kan omzetten in muziek. Muziek is emotie, maar niet alleen emotie.
En in het balanceren op die soms slappe koord is Orlinksi nu al zeer bedreven.

Met Erato werkt hij ondertussen aan nieuwe projecten. Daarover wou hij nog niets kwijt toen ik hem onlangs in Rijsel ontmoette in de marge van een opvoering van Rodelinda van Händel. Ook in deze opera stelde hij niet teleur. Orlinksi is een gedreven acteur op de scène, een acrobaat ook bijna, en dat is een grote troef.

Op 13 december zingt Jakub Jozef Orlinksi in een uitverkocht Amuz in Antwerpen.

 

- Mark Janssens 

Klara's oordeel