Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Animatiefilmfestival Anima eert Rosto (1969-2019) met grote internationale prijs

Animatiefilmfestival Anima eert Rosto (1969-2019) met grote internationale prijsKunst & Cultuur

Reruns, de laatste film van de Nederlandse cineast Rosto heeft op het Brusselse animatiefilmfestival Anima de grote prijs van de internationale jury gewonnen. Een grote eer en tegelijk een hommage met een bijzondere timing, want Rosto overleed op 7 maart, enkele dagen voor de slotceremonie van het festival.

Persbeeld van Anima

Op het animatiefilmfestival Anima in Brussel heeft "Reruns", de nieuwste kortfilm van de recent overleden Nederlandse cineast Rosto, de Grote Prijs Anima 2019 gewonnen. Dat bleek op de slotceremonie van het filmfestival, die aan de overleden artiest werd opgedragen. Rosto stierf op 7 maart op 50-jarige leeftijd tijdens de voorbereidingen van zijn eerste langspeelfilm

"Reruns", een Frans-Nederlands-Belgische coproductie, is de vierde en laatste muzikale korte animatiefilm in de Thee Wreckers Tetralogie. Met deze bekroning op het Brusselse Flageyplein komt de kortfilm van Rosto meteen in aanmerking voor de Oscar voor beste korte animatiefilm.

De jury voor de internationale competitie kende ook een speciale prijs toe aan "Je sors acheter des cigarettes" van Osman Cerfon. De prijs voor de beste korte studentenfilm ging naar "Bloem? " van Jorn Leeuwerink. De jongerenjury, bestaande uit vertegenwoordigers van Webtv Ceci n'est pas un Buzz en Ouftivi, gaf de prijs voor de beste kortfilm voor een jong publiek aan "One Small Step" van Andrew Chesworth en Bobby Pontillas.

De award voor de beste Belgische kortfilm ging naar "Nuit Chérie" van Lia Bertels. De Grand Prix voor de beste kortfilm van de Federatie Wallonië-Brussel was voor "Sous le cartilage des côtes" van Bruno Tondeur.

Het festivalpubliek had een boontje voor "Funan", dat als beste langspeelfilm voor volwassenen werd verkozen. Floor Adams kaapte met "Mind My Mind" de publieksprijs voor de beste kortfilm weg. De aanwezigen op de Animeernacht van hun kant stemden tot slot "Bloody Fairy Tales" tot beste kortfilm van de Animeernacht.

Er was dit jaar ook voor het eerst een competitie voor VR films. In deze categorie ging "Gloomy Eyes" van Fernando Maldonado en Jorge Tereso met de pluimen lopen.

De 38ste editie van deze hoogmis van de animatiefilm trok volgens de tevreden organisatoren 46.000 festivalgangers waarvan 32.000 in Brussel, 1.000 toeschouwers meer dan vorig jaar.

(Bron: vrtNWS)

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.