Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Anna Boghiguian: een nomadische kunstenaar verdiept zich in de Gentse geschiedenis

Anna Boghiguian: een nomadische kunstenaar verdiept zich in de Gentse geschiedenisKunst & Cultuur, Expo

© Dirk Pauwels

Anna Boghiguian in SMAK

Wie?

Anna Boghiguian is een van oorsprong Armeense kunstenares die in 1946 in het door de Britten bezette Egypte geboren werd. Volgens de beperkte biografische informatie die er is, begon ze vanaf het midden van de jaren 1970 kunst te maken en leidt ze sindsdien een nomadisch leven. Pas de afgelopen tien jaar kwam ze internationaal onder de aandacht, met deelnames aan de Biënnale van Venetië en Documenta 13.

Wat?

De tentoonstelling A Short Long History opent met een kluit aarde op de vloer waarin takken van katoenbollen gestoken zijn. Met tekeningen aan de muur en knipselfiguren op de grond brengt Boghiguian een visueel verhaal waarin ze de lokale geschiedenis van Gent verbindt met de wereldeconomie.

De getekende stoet figuren vormt een papieren theater dat verschillende scènes uit de teloorgegane Gentse katoenindustrie verbeeldt. Dat verhaal is vertakt met dat van de Afrikaanse slaven in de VS en de Congolese dwangarbeiders in de koloniale tijd.

Waarom moet u dit zien?

Het vermogen van deze kunstenares om de Gentse textielfabrieken, beluikhuisjes en droogweiden te verbinden met de wereldgeschiedenis is uniek. En ook al kan je je afvragen of dit geen school-tv of laat vormingstheater is, wat de bovenhand haalt is toch het gevoel dat hier iemand de turbulentie van de geschiedenis verbeeldt vanuit het standpunt van zij die in Gent, Congo, de VS of nu in Bangladesh slachtoffer zijn van een textielindustrie die niet zonder onderdrukking of uitbuiting tot bloei kan komen.

Praktisch?

A Short Long History van Anna Boghiguian loopt t.e.m. 2 mei 2021 in SMAK.

Jeroen Laureyns

Beluister

Jeroen Laureyns over Anna Boghiguian