Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Anne Teresa De Keersmaeker danst De Goldbergvariaties

Anne Teresa De Keersmaeker danst De GoldbergvariatiesKunst & Cultuur

Vanavond gaat de nieuwste voorstelling van Anne Teresa De Keersmaeker in première in Wenen: De Goldbergvariaties. Met deze solo-voorstelling, waarin De Keersmaeker zelf danst, zet ze haar traject met Bach verder. Chantal Pattyn was bij de avant-première.
© Anne Van Aerschot

Bij De Goldbergvariaties staat Anne Teresa De Keersmaeker helemaal alleen op scène.

De Keersmaekers liefde voor Bach blijft branden. Na haar eerdere dansvoorstellingen The Six Brandenburg Concertos en Mitten wir im Leben / Bach 6 cellosuitende, pluist ze nu de Goldbergvariaties van Bach uit. Chantal Pattyn: "Na het grote geweld van de concerto's, gaat ze nu voor de intimiteit van de variaties." De Goldbergvariaties schreef Bach later in zijn leven, hij vertrok van een eenvoudige, ingetogen melodie en een onderliggende baslijn, waaruit hij een hele muzikale kosmos laat ontstaan.

Samen met de jonge pianist Pavel Kolesnikov brengt Anne Teresa De Keersmaeker De Goldbergvariaties tot leven op scène. "Anne Teresa De Keersmaeker is 60 geworden, ze is een soort archief. Je kijkt naar het verleden, ze herneemt de danstaal die ze zelf ontwikkeld heeft. Ik scande mijn geheugen steeds op bewegingen die ik herkende uit vorige voorstellingen. Het is een wonderlijke voorstelling", besluit Pattyn.

De voorstelling is zo klein, maar heeft zo'n overdonderend effect. Je komt buiten adem buiten.
Chantal Pattyn

Beluister hier het gesprek met Chantal Pattyn over de Goldbergvariaties:

Chantal Pattyn over De Goldbergvariaties van Rosas

De Goldbergvariaties van Rosas gaat 26 augustus in première tijdens de Wiener Festwochen. Vanaf 29 september is de voorstelling te zien in het Concertgebouw in Brugge.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.