Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Anneleen Lenaerts krijgt Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap 2019

Anneleen Lenaerts krijgt Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap 2019Kunst & Cultuur

Op 11 juli 2019, de Vlaamse feestdag, reikt de Vlaamse Regering eretekens uit. Met het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap wil de Vlaamse Regering personen huldigen die uitzonderlijk verdienstelijk zijn geweest ten aanzien van de Vlaamse Gemeenschap of het Vlaamse Gewest of die, vanwege hun uitzonderlijke talenten, hebben bijgedragen tot het positieve imago en de uitstraling van Vlaanderen.
© Marco Borggreve

Anneleen Lenaerts krijgt Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap 2019

Eén van de 16 verdienstelijke Vlamingen is Anneleen Lenaerts. Ze is nu al een van de meest geprezen harpisten van haar generatie. Reeds op jonge leeftijd behaalde ze een reeks indrukwekkende prijzen op internationale wedstrijden en concerteerde ze in de belangrijkste Europese concertzalen.

Ze volgde harpopleiding bij Lieve Robbroeckx en aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij Jana Bouskova, waar ze in 2008 het masterdiploma harp met grootste onderscheiding in ontvangst mocht nemen. Nadien trok ze naar École Normale de Musique de Paris voor de ‘Cours de perfectionnement’.

In 2010 werd ze benoemd tot Solo Harpiste van de Wiener Philharmoniker en de Weense Staatsopera. Als soliste speelde ze met orkesten zoals het Symphonieorkester Des Bayerischen Rundfunk, Mozarteum Orchester, Philadelphia Chamber Orchestra, Polish National Radio Symphony Orchestra, Collegium Musicum Basel, Brussels Philharmonic, Nationaal Orkest van België e.a.

De andere namen op de lijst zijn Lode Wils, Françoise Chombar, Georges Monard, Hans Bourlon, Gert Verhulst, Chris Lomme, Dirk Rombaut, Vincent Leus, Paul Vande Walle, Jean-Pierre Van Baelen, Jurn Verschraegen, Ajit Shetty, Vic Swerts, Bart Van Wijmeersch, Stig Broeckx en Jean-Pierre Kruth
° Knokke, 8 mei 1952

Emeritus professor dr. Ing. Jean-Pierre Kruth staat bekend als wereldautoriteit op het vlak van Additieve Manufacturing, het proces van het maken van voorwerpen uit 3D-modelgegevens. Sinds 1990 stuwde zijn baanbrekende onderzoek België naar de kop van het peloton op het vlak van 3D-printen, niet enkel op wetenschappelijk gebied, maar eveneens op industrieel vlak.

Bij zijn onderzoek met kunststoffen begon Jean-Pierre Kruth immers al vanaf dag 1 mee te werken aan industriële activiteiten. Mede onder zijn impuls ontstonden Materialise, LayerWise en Metris, allen spin-offs van de KULeuven. Ondertussen zijn dit wereldwijd topbedrijven in de AM-markt. Zijn academische onderzoek is sterk innovatief, het voorbeeld bij uitstek hoe wetenschappelijk onderzoek de wereld kan veranderen. Vandaag biedt Additive Manufacturing verschillende toepassingen op het vlak van productie van kunststof en metaal, in de medische sector en in de bouwsector.

Hierbij is het opvallend dat Jean-Pierre Kruth zich is blijven inzetten voor verder onderzoek binnen zijn departement aan de KULeuven, en tegelijkertijd de spin-offs die uit zijn departement zijn ontstaan blijft ondersteunen.

Ledenboek ‘Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap’
De Vlaamse Regering kent jaarlijks en tegen uiterlijk 30 juni de eretekens toe. Alle leden van de Vlaamse Regering kunnen één of meer personen voordragen. De eretekens worden uitgereikt tijdens een officiële plechtigheid op 11 juli, de Vlaamse feestdag. De personen aan wie een Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap toegekend wordt, worden opgenomen in een officieel ledenboek.

Meer informatie via vlaanderen.be

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.