Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Antonin Dvorak - Josef Suk - Mariss Jansons

Antonin Dvorak - Josef Suk - Mariss JansonsKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Symfonieorkest van de Beierse Omroep o.l.v. Mariss Jansons. BR-Klassik 900145.
Hoes van de Suk- en DVorak-cd o.l.v. Mariss Jansons

Mariss Jansons en het Symfonieorkest van de Beierse Omroep

Programma: Antonin Dvorak: Ouverture Carnaval op.92 – Symfonie nr.8 in G op.88; Josef Suk: Serenade in Es voor strijkers op.6.

De componist, violist en pianist Josef Suk (1874-1935) was na zijn studies aan het conservatorium van Praag een van de weinige leerlingen die compositie volgden bij Antonin Dvorak. Hij werd ook tweede violist van het Tsjechisch Strijkkwartet, een ensemble dat al snel internationale faam zou verwerven. Samen speelden de leden, tijdens hun veertigjarige samenwerking, in meer dan 4000 (!) concerten in twintig Europese landen. In 1898 werd Suk zelfs schoonzoon van Dvorak, toen hij met diens dochter Otylka huwde. De lyrische serenade voor strijkers schreef Suk op zijn achttiende, en hij modelleerde ze nog duidelijk naar het gelijkaardige werk (het opus 22) van Dvorak. Dit nieuwe stuk kon trouwens op de goedkeuring van zijn schoonvader rekenen. Centraal staat een knap geconstrueerd, wat droevig en melancholisch adagio; de finale is hoogst virtuoos en verfijnd. Het is goed om deze serenade nog eens op een nieuwe cd te vinden, zeker in een verrukkelijke, afwisselend delicate en opwindende studio-opname als deze door het Symfonieorkest van de Beierse Omroep o.l.v. zijn chef-dirigent Mariss Jansons.

De uitvoeringen van de twee werken van Dvorak zijn gedistilleerd uit live-opnames, gemaakt in januari dit jaar, in de Filharmonie van München. Maar geen nood, het publiek was, zoals meestal in Duitse concertzalen, uiterst stil en gedisciplineerd; alleen het dolenthousiaste eindapplaus verraadt dat het hier gaat om live-uitvoeringen gaat.

De Letse dirigent Mariss Jansons is 73 intussen, maar de energie en het enthousiasme die hij in de muziek van Dvorak, een componist die hij al sinds zijn jonge jaren uitvoert, weet te brengen zijn nog altijd onstuitbaar en onweerstaanbaar. De Carnaval-ouverture is hier een echte ode aan de dans, met in het midden, in het andante con moto, een moment van pure magie in de dialoog tussen de althobo, de fluit, de klarinet en een viool. Een orkest dat over zulke solisten beschikt, is een héél groot orkest.

Ook de achtste symfonie krijgt een uitvoering vol uitgesproken contrasten, met een warm expressief traag deel, en een spontane, bijzonder opwindende, bij momenten zelfs uitgelaten finale.

Mariss Jansons verlengde zijn contract als chef-dirigent bij dit Symfonieorkest van de Beierse Omroep tot 2021: mogen er nog talrijke opnames op het eigen label van dit orkest volgen!

- Bart Tijskens

 

Klara's oordeel