Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Antonio Pennacchi - Broederstrijd

Antonio Pennacchi - BroederstrijdKunst & Cultuur, Boek

In 'Broederstrijd' schetst Antonio Pennacchi de naoorlogse jaren in Italië. Italofiel Luc Devoldere, hoofdredacteur van Ons Erfdeel, heeft het graag gelezen maar raadt ook aan om het eerder verschenen boek 'Het Mussolinikanaal' erbij te nemen.
Antonio Pennacchi, Broederstrijd, De Bezige Bij

Antonio Pennacchi, Broederstrijd, De Bezige Bij

Antonio Pennacchi werkte jaren als fabrieksarbeider en begon pas op latere leeftijd te schrijven. In 'Het Mussolinikanaal' en 'Broederstrijd', beiden verschenen bij De Bezige Bij, tekent hij de vele verhalen op die rondzoemen in zin eigen familie. Die familie trok in de jaren '30 vanuit Noord-Italië naar de zuidelijker gelegen regio Latium. De crisis van de jaren '20 had het boerenbedrijf aan flarden gescheurd. De familie zocht haar heil in de Pontijnse moerassen, een zompige omgeving die door Mussolini werd drooggelegd en omgevormd in vruchtbare grond. De hoop op een betere toekomst leidde ook tot een loyaliteit aan het fascistische regime.

Beide boeken vormen een diptiek die je maar beter niet los van elkaar kunt lezen. Ze leveren een fascinerende kijk op de Italiaanse geschiedenis van de 20ste eeuw.

Beluister hieronder het verslag van Luc Devoldere in Pompidou.

Antonio Pennacchi

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.