Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Via Antwerpen naar Ellis Island

Via Antwerpen naar Ellis IslandKunst & Cultuur

Cara Van der Auwera belde vanochtend in Espresso met tv-journaliste Ann De Bie. Zij was getuige van de opening van 'Via Antwerp', een expo over de talloze immigranten die vanuit Antwerpen naar New York kwamen op zoek naar een betere toekomst.

De controlegebouwen op Ellis Island in New York zijn het spiegelbeeld van de controlegebouwen aan de Rijnkaai in Antwerpen, waar het Red Star Line Museum gevestigd is. Ellis Island was tot midden jaren dertig de laatste stap in de reis die miljoenen Europese emigranten maakten voor zij de VS binnenkwamen.

Van 27 mei tot 3 september toont de expo ‘Via Antwerp - The Road to Ellis Island’ in de tijdelijke tentoonstellingsruimte naast de Grote Hal van de immigratiegebouwen op Ellis Island, het verhaal van deze talloze mannen, vrouwen en kinderen die tussen 1873 en 1934 vanuit Antwerpen met de Red Star Line naar Amerika trokken. De zoektocht naar een beter leven begon voor velen in een reisagentschap van de Red Star Line in Rusland. De migranten moesten dan illegaal de Russische grens naar het Westen oversteken. Daarna reisden ze per trein naar Antwerpen. Daar stapten ze door de stad naar de haven, om aan boord van een schip van de Red Star Line de lange oversteek te maken over de oceaan voor ze op Ellis Island aankwamen. ‘Via Antwerp’ biedt een selectie van interactieve verhaalcabines, toont persoonlijke voorwerpen, kunstvoorwerpen, een groot schaalmodel van een schip en reclame voor de scheepvaartmaatschappij.

Ann De Bie over haar bezoek aan Ellis Island
null

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.