Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Dossier 'Antwerpen Barok 2018'

Dossier 'Antwerpen Barok 2018'Kunst & Cultuur

'Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert' brengt hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatenschap. Tijdens het festival staan de schijnwerpers op Rubens, één van de invloedrijkste kunstenaars ooit én de beroemdste inwoner van de stad Antwerpen. Het stadsfestival vertelt een verhaal over barok, vroeger en nu en brengt de historische barok in dialoog met hedendaagse kunst.

Rubens inspireert

Natuurlijk is er Rubens. De beroemdste inwoner van Antwerpen. De man die naar Italië trok en terugkwam met een heel nieuwe vormentaal: heftig, realistisch, exuberant, vol emoties en beweging. De man die daarmee de stad niet enkel een eigen smoel, maar ook een heel eigen joie de vivre gaf. De man die 400 jaar later nog altijd als groot inspirator geldt.

Vroeger en nu

Wat als je deze historische barok in contact brengt met hedendaagse barokmeesters? Dan ontdek je verrassende gelijkenissen tussen vroeger en nu. Dan merk je op dat bijvoorbeeld Jan Fabre en Luc Tuymans, net als Rubens, in Antwerpen wonen en werken, maar onvermoeid internationaal uitzwermen. Dan zie je dat de stad al eeuwen een magneet is voor mensen uit alle hoeken van de wereld, om hier te zíjn, om schoonheid te beleven, om kunst te maken. Kunst die knettert, vonkt en verrast.

Kom barok beleven

'Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert' laat je op een verrassende manier Antwerpen zien. Chic en ongepolijst tegelijk, historisch en eigentijds, wereldstad en metropool op zakformaat. Het culturele programma is uitgesproken extravert en combineert artistieke eigenzinnigheid met volkse authenticiteit. De vitale stijl van Rubens tref je in musea, kerken, parken en pleinen, maar ook in de gesticulerende marktkramer, op een bord met een eetbaar stilleven, in de rekken van de Antwerpse modemakers.

Zet je bescheidenheid opzij – ook dat is barok –, geef je over aan dit vurig feest en ga de toekomst tegemoet met een ruimere, geïnspireerde blik.

Programma

U kan het programma bekijken via de website visitantwerpen.be

Chantal over Barok Antwerpen