Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Antwerpse kunst verzameld in De Stadscollectie

Antwerpse kunst verzameld in De StadscollectieKunst & Cultuur

De stad Antwerpen begint met de uitbouw van een eigen kunstcollectie. Een eerste worp is nu te zien in het M HKA in de expo 'Lippenstift en Gasmaskers'.
Het kunstwerk 'Alles fliegt Ford' van Adrien TirtiauxWe Document Art

'Alles fliegt Ford' van Adrien Tirtiaux

De stad Antwerpen start met de uitbouw van een stadscollectie hedendaagse kunst, waarvoor jaarlijks 200.000 euro uitgetrokken wordt. De beeldende kunst wordt in langdurige bruikleen gegeven aan het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA), dat de collectie samen met de stad zal uitbouwen. Bij de eerste aankopen van de collectie is er extra aandacht voor jonge kunstenaars die in Antwerpen wonen, waarvan het oeuvre volop in ontwikkeling is, maar nu reeds als een referentie voor de toekomst wordt beschouwd. Jong is wel relatief: zowel twintigers, dertigers als veertigers zitten in de selectie.

Journalist Frank Heirman volgt de Antwerpse kunstscene op de voet; "De stad kent artistiek een bloeiperiode. Dat gebeurt zo om de 20, 30 jaar. Er is echt heel veel talent aanwezig." Maar de vorige generatie is zeker nog niet uitgespeeld en ook aanwezig in de eerste selectie voor de Stadscollectie. Opvallend is dat vooral schilderkunst hoge ogen gooit in de kunstgaleries, maar De Stadsdcollectie kijkt verder. "De selectie is heel gevarieerd. De diverse disciplines komen aan bod en er is voor een genderevenwicht gezorgd." Ook kunstenaars uit de diaspora zijn in de selectie vertegenwoordigd.

Er één talentvolle jonge kunstenaar uitkiezen is moeilijk voor Heirman, maar uiteindelijk kiest hij voor Mathieu Verhaeghe. "Hij is vier jaar bezig geweest met de Sausage series: hij vult varkensdarmen met verf. Het resulaat houdt het midden tussen een schilderij en een sculptuur."

Lippenstift en Gasmaskers – De Stadscollectie Antwerpen is tot 18 april te bezoeken in het M HKA.

Meer info over Mathieu Verhaeghe.

Frank Heirman over De Stadscollectie