Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Architect I.M. Pei, bekend van de glazen Louvre-piramide, overleden

Architect I.M. Pei, bekend van de glazen Louvre-piramide, overledenKunst & Cultuur

In New York is de wereldberoemde Chinees-Amerikaanse architect I.M. Pei overleden. De man is onder meer bekend van de glazen piramide op de binnenplaats van het Louvre-museum in Parijs. Pei werd 102 jaar oud.
© 1989 AP

Pei was dankzij zijn modernistische ontwerpen een van de meest gerenommeerde architecten van de 20e eeuw.

Pei was dankzij zijn modernistische ontwerpen een van de meest gerenommeerde architecten van de 20e eeuw. Zijn werk wordt onder meer gekenmerkt door geometrische vormen. Pei werd tijdens zijn carrière verschillende keren gelauwerd. Zo kreeg hij in 1983 de prestigieuze Pritzkerprijs, de belangrijkste architectuurprijs.

Allicht bent u het meest vertrouwd met zijn glazen piramide bij het Louvre in Parijs, een bouwwerk dat er in 1989 kwam onder impuls van de toenmalige Franse president François Mitterrand. Veel Fransen zagen de piramide - die fungeert als ingangsgebouw voor het wereldberoemde museum - als een beschadiging van het nationale patrimonium.

Pei is geboren in China, maar verhuisde in de jaren 1930 naar de Verenigde Staten. Daar studeerde hij architectuur aan de Harvard-universiteit. Kort na zijn afstuderen werd Pei aangenomen door de New Yorkse vastgoedontwikkelaar William Zeckendorf, waardoor hij zich meteen kon smijten op het ontwerpen van grote gebouwen. Enkele jaren later richtte Pei zijn eigen bedrijf op.

Een van zijn meest recente ontwerpen is het Museum of Islamic Art in Qatar, dat in 2008 werd geopend toen Pei 91 jaar oud was. Vorige maand vierde de architect nog zijn 102e verjaardag in familiekring. Hij overleed gisteren thuis in Manhattan.

Bron: Gianni Paelinck voor VRT NWS

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Heleen Debruyne brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.